Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
21.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Natisni članek

Miro Cerar ZDA Slovenija Borut Pahor

Četrtek, 27. 9. 2018, 21.14

5 let, 6 mesecev

Cerar napoveduje okrepitev odnosov med Slovenijo in ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

1

Miro Cerar Nato | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi zunanji minister Slovenije Miro Cerar je v pogovoru s slovenskimi dopisniki v New Yorku napovedal, da se bodo odnosi z ZDA v prihodnje zagotovo okrepili, čeprav je zagotovil, da so bili že ves čas dobri. Tudi predsednik Borut Pahor je v New Yorku zagotovil, da ZDA ostajajo pomemben zaveznik in partner Slovenije.

Predsednik Borut Pahor in zunanji minister Miro Cerar iz New Yorka, kjer sta se udeležila splošne razprave svetovnih voditeljev na začetku 73. zasedanja Generalne skupščine ZN in spremljevalnih dogodkov, potujeta v Washington. Po informacijah iz predsednikovega kabineta se bo Pahor tam med drugim sestal z demokratsko senatorko iz Minesotte Amy Klobuchar.

Glavni namen poti je proslava 20. obletnice sodelovanja med Slovenijo in ZDA pri dejavnostih sklada za razminiranje ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Pahor je v New Yorku na to opozoril tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa in prvo damo Melanio Trump, State Department pa je o tem posebej obvestil tudi svetovne medije.

Donald Trump Melania Trump
Novice Melania Pahorja spravila v zadrego

Po izvolitvi Trumpa na položaj predsednika ZDA je Slovenijo zajelo navdušenje, da bo v Beli hiši prva dama slovenskega rodu. To navdušenje uvodoma ni bilo neupravičeno. O Sloveniji se je govorilo več kod kdajkoli dotlej in celo zaposleni v State Departmentu so se na primer šalili s slovenskimi dopisniki, da bodo morali za dostop do Bele hiše preko njih.

Navdušenje je sčasoma malce pošlo, saj je postalo jasno, da prva dama ne bo prevodnik za dostop do predsednika, pa tudi sama ni pokazala nič večjega zanimanja za svojo domovino, kot ga je pred Trumpovo izvolitvijo.

Cerar: Ljudje premalo vedo koliko je ameriškega kapitala v Sloveniji

"Naj najprej rečem, da so naši odnosi z ZDA dobri ves čas. Dejstvo je tudi, da ljudje premalo vedo koliko je ameriškega kapitala v Sloveniji na področju investicij. Premalo vedo, da s to našo veliko zaveznico sodelujemo na različnih področjih politično in drugače. Je pa res, da lahko te odnose okrepimo. Ne na račun katerekoli druge entitete, ne na račun EU ali denimo Rusije," je dejal Cerar.

Jure Leben in Peter Gašperšič
Novice Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.

Dodal je tudi, da je dejstvo, da je bilo premalo storjeno, da bi Američani opazili, koliko napredka je Slovenija dosegla na gospodarskem in političnem področju v zadnjih letih. "Nazadnje tudi vemo, da so številna tudi takšna zelo specifična vprašanja, kot je denimo vprašanje arbitraže in podobno pomembna z vidika naših odnosov z ZDA. Vemo, da v zadnjih letih nekateri politični dejavniki v ZDA niso bili dovolj seznanjeni s to arbitražno zgodbo," je dejal Cerar in dodal, da intenzivno delajo na tem, da jih bolje seznanijo.

"Mislim, da je to zelo pomembno in pričakujem, da se bodo odnosi okrepili, ampak ponavljam, ne na račun odnosov z drugimi državami, ker mora Slovenija imeti odprto zunanjo politiko do vseh držav, še posebej pa do tistih, s katerimi smo umeščeni v najtesnejše integracije, kot je EU in podobno," je povedal vodja slovenske diplomacije.

Pahor: Nas multilateralizem varuje

Slovenija je del EU in EU podpira pariški podnebni sporazum kakor tudi mednarodni dogovor o iranskem jedrskem programu. Predsednik Trump je od obeh odstopil, kar je napelo odnose na obeh straneh Atlantika. Evropski politiki kot, je predsednik Francije Emmanuel Macron in tudi drugi skušajo najti rešitev iz te zagate.

Miro Cerar
Novice Cerar: Slabo je, da komisija politizira vprašanje uveljavitve arbitražne razsodbe

Dilemo Slovenije je v svoji izjavi slovenskim dopisnikom jasno ponazoril Pahor. "ZDA so velika država z močno vojsko in velikim vplivom v mednarodni politiki in gospodarstvu. Slovenija ni. Nas multilateralizem varuje, daje nam mir in možnost, da kot majhna država v tem svetu razvijamo svoje potenciale," je dejal.

Obenem je dodal, da imajo ZDA seveda vso pravico braniti svoje interese. "Naj bom zelo jasen. Ameriški politiki ne privoščimo neuspeha. Je drugačna od tradicionalne, kot smo je vajeni v zadnjih desetletjih, recimo glede EU, zveze Nato in globalnih vprašanj, ampak tako so se odločili volivci in to moramo spoštovati," je dejal in opozoril, da velikih svetovnih problemov brez ZDA verjetno ne bo mogoče rešiti.

ITF je pozitivna zgodba

ITF pa je pri odnosih med Slovenijo in ZDA najbolj konkretna pozitivna zgodba, ki sega v leto 1998, ko sta se za pomoč Bosni in Hercegovini pri uresničevanju daytonskega mirovnega sporazuma o ustanovitvi sklada strinjala takratni slovenski zunanji minister Boris Frlec in državna sekretarka ZDA Madeleine Albright.

Ministri vlade Mira Cerarja
Novice Cerarjevi ministri niso radi hodili na pomembne sestanke v Bruselj

ZDA so od takrat naprej ITF prispevale več kot 200 milijonov dolarjev pomoči oziroma dodale toliko denarja, kot ga je Sloveniji uspelo zbrati iz drugih virov in s pomočjo ZDA je ITF v 20 letih zrasel v organizacijo, ki deluje v 31 državah in je očistila min več kot 139 milijonov kvadratnih metrov površin.

Na sprejemu v Centru za diplomacijo je tudi razstava fotografij priznanih slovenskih fotografov, ki delo ITF spremljajo že dolga leta. To so Arne Hodalič, Borut Živulović in Žiga Živulović. Izbrane fotografije prikazujejo krutost življenja, ki jo povzročajo mine in druga neeksplodirana sredstva ter pogum ljudi, ki te grožnje odpravljajo. Pomembno vlogo ITF je v govoru na zasedanju generalne skupščine ZN poudaril tudi Pahor.

Ne spreglejte