SiolNET. Novice Slovenija
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar in Li govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja

0,40

termometer

Slovenski premier Miro Cerar in njegov kitajski kolega Li Keqiang sta med dvostranskim srečanjem v Budimpešti največ pozornosti namenila poglabljanju gospodarskega sodelovanja.

Cerar in Li sta se po koncu vrha držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko v okviru pobude 16+1 pogovarjala tudi o priložnostih, ki jih ponujata iniciativa 16+1 ter včerajšnji pristop Slovenije k pobudi za gospodarski pas t. i. nove svilne poti 21. stoletja.

Slovenski in kitajski premier sta potrdila tradicionalno zelo dobre odnose med državama, ki letos praznujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, so sporočili iz premierjevega urada. Cerar je v pogovoru izpostavil nekatera izmed posebej perspektivnih področij, npr. sodelovanje na področju civilnega letalstva, vzpostavljanje neposrednih letalskih povezav med Slovenijo in Kitajsko, investicije na področju letaliških zmogljivosti, avtomobilske in visokotehnološke industrije ter znanosti.

Takšna sta tudi kmetijstvo in turizem. Obiski kitajskih turistov v Sloveniji in Evropi v zadnjem času zelo naraščajo, obeti pa kažejo na nadaljnjo rast. Kitajski premier je v pogovoru s premierjem Cerarjem poudaril, da Kitajska zelo podpira slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. Ob tej priložnosti je slovenski premier svojemu kitajskemu sogovorniku podaril med, pridelan v urbanem čebelnjaku slovenske vlade v Ljubljani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin