Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
11.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SCT avtocesta avtocesta

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 11.25

7 let, 12 mesecev

Če uprava Darsa ne more rešiti problema, naj odstopi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako je danes pred sedežem Darsa sporočil prvi mož združenja podizvajalcev Mirko Požar. Razočarani in ogorčeni podizvajalci so se zbrali pred sedežem vodstva Darsa v Ljubljani.

Nekaj deset podizvajalcev na pomurski avtocesti se je dopoldne zbralo na mirnem protestu pred poslopjem Darsa v Ljubljani. "Zahtevamo le plačilo za opravljeno delo, zaman smo čakali štiri mesece," je povedal predsednik združenja podizvajalcev Mirko Požar. V skladu z veljavno zakonodajo in 9. členom gradbene pogodbe med SCT-jem in Darsom mora zadnji, če glavni izvajalec ne plača podizvajalcev, te poplačati naročnik, torej Dars. Ta mora unovčiti bančno garancijo v breme SCT, zato ne moremo govoriti o dvakratnem plačilu, je še povedal Mirko Požar.

SCT-jevo bančno garancijo so unovčili v BiH Prometno ministrstvo je v primeru mariborskega letališča že uporabilo možnost unovčitve bančne garancije in poplačalo podizvajalce z unovčitvijo bančne garancije SCT. Podobno je storila tudi bosansko-hercegovska direkcija za ceste, ki je v breme SCT unovčila bančno garancijo v višini skoraj štiri milijonov evrov in poplačala podizvajalce. To je dolžnost avtocestne družbe, poplačilo za opravljeno delo pa podpirata tudi državnozborska komisija za nadzor javnih financ in samo ministrstvo za finance, poudarja predsednik združenja podizvajalcev.

Če plačila naših terjatev ne bo, je konec pravne države "Mi, podizvajalci, nimamo drugačnih možnosti, kot da z mirnim protestom izrazimo svojo nemoč pred državno avtocestno družbo. Vsi podizvajalci so ogroženi in lahko končajo na zavodu za zaposlovanje, zato bomo vztrajali do konca," opozarja Mirko Požar. "Če poplačila ne bomo dosegli, se lahko poslovimo od pravne države, potem se lahko poslovimo od dela v Sloveniji, ker ne moremo delati, ker dela ne bodo nikoli plačana."

Uprava Dars-a ne spoštuje zakonov in gradbene pogodbe "Uprava Darsa naj še enkrat premisli o poplačilu naših terjatev, ali pa naj odstopi, če tega problema ne more rešiti. Ali uprava Mateje Duhovnik dela za dobro Darsa ali dela za lastne interese, je težko ugotoviti," je opozoril Mirko Požar, vsekakor pa ne spoštuje sklenjene in veljavne pogodbe in ne spoštuje zakonov, pa čeprav še niso zaključena vsa dela na pomurski avtocesti. Prva dama Dars-a si danes ni vzela nekaj minut časa, da bi pozdravila nezadovoljne protestnike pred poslopjem Dars-a v Ljubljani.

Ne spreglejte