SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj naročil Sloveniji, naj sprejme 700 beguncev

4

termometer

 | Foto:
Evropska komisija je predstavila podroben predlog za razporeditev Sircev in Eritrejcev, ki potrebujejo mednarodno zaščito ter so se zatekli v Italijo in Grčijo. Pri tem bo pomagala tudi Slovenija.

V Bruslju predlagajo prerazporeditev 40 tisoč Sircev in Eritrejcev, in sicer 24 tisoč iz Italije in 16 tisoč iz Grčije, v druge članice Evropske unije v prihodnjih dveh letih. To je približno 40 odstotkov vseh prosilcev za azil, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so vstopili v ti državi v letu 2014.

Komisija je v primerjavi s prvim predlogom, ki ga je predstavila pred dvema tednoma, spremenila razdelitveni ključ. Slovenija naj bi po bruseljskih izračunih sprejela 1,24 odstotka teh oseb iz Italije in Grčije, kar pomeni 297 oseb iz Italije in 198 iz Grčije, skupno torej 495 oseb.

Šest tisoč evrov na osebo Članice bodo iz evropskega sklada za azil, migracije in integracijo (Amif) prejele šest tisoč evrov za vsako osebo, ki jo bodo sprejele v sklopu sheme.

Komisija je predstavila tudi podroben predlog za preselitev 20 tisoč oseb, upravičenih do mednarodne zaščite, ki so trenutno zunaj unije, pri čemer razdelitveni ključ ostaja enak. Slovenija naj bi po bruseljskih izračunih sprejela 1,03 odstotka ali 207 teh oseb.

Skupno bi Slovenija tako lahko v dveh letih sprejela več kot 700 beguncev.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v Bruslju pozdravil predlog za razporeditev beguncev, do načrtovane vojaške operacije za boj proti tihotapcem v Sredozemlju pa je zadržan. Uničevanje plovil lahko ima negativne posledice, morda obstajajo tudi drugi načini, je opozoril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin