Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2015,
7.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Alenka Bratušek NPU

Četrtek, 16. 7. 2015, 7.54

8 let, 5 mesecev

Bratuškova: Sem nedolžna, dokler se mi krivda ne dokaže (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Če je kandidiranje na politično funkcijo zloraba položaja, potem bo imela naša policija in sodišča še veliko dela, se je na kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja odzvala Alenka Bratušek.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so marca pri Bratuškovi opravil hišno preiskavo, so proti nekdanji premierki vložili kazensko ovadbo, povezano z zgodbo o njeni neuspešni kandidaturi za evropsko komisarko. Očitajo ji zlorabo položaja.

Bratuškova je kot premierka sama sebe predlagala za evropsko komisarko, v zgodbo se je vpletla tudi protikorupcijska komisija (KPK), 11. marca letos pa so se pri Bratuškovi doma ter v prostorih njene stranke ZaAB v državnem zboru, na sedežu stranke in na vladi oglasili preiskovalci.

Za ovadbo izvedela iz medijev "Po vsem tem cirkusu NPU-ju ni ostalo drugega kot vložitev kazenske ovadbe in sem to tudi pričakovala," je v izjavi za javnost dejala Bratuškova, razočarana nad tem, da je za ovadbo izvedela iz medijev.

Kot pravi, je zdaj stvar drugega organa, kaj bo storil z ovadbo. Poudarja, da si želi enake medijske pozornosti tudi takrat, ko se bo odločilo njej v prid.

Dejala je, da če ne bi bila sama udeležena v tej zadevi, bi bilo smešno, tako pa je žalostna. Odstopiti zaradi politične kulture ne namerava: "Sem nedolžna, dokler se mi krivda ne dokaže."

"Drugačne odločitve, kot da nisem kriva, ne pričakujem," je zatrdila in ponovila, da jo je na seznam kandidatov za komisarja predlagala njena stranka. "Gradiva za sejo vlade nisem pripravljala jaz, zato se nisem mogla sama predlagati," je dodala. Če je kandidiranje na politično funkcijo zloraba položaja, potem bo imela naša policija in sodišča še veliko dela. Sama se je, kot je dejala, podpisala na primer tudi pod predlog kandidature za predsednico vlade.

O obtožnici bo odločalo tožilstvo "Lahko potrdimo, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v začetku letošnjega julija na Specializirano državno tožilstvo RS podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu KZ-1.," je potrdil predstavnik policije Drago Menegalja, zaradi varovanja osebnih podatkov pa o imenih ni želel govoriti.

Predkazenski postopek je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, ki bo sedaj presojalo, ali je zbranih dovolj dokazov za vložitev obtožnice in morebitni sodni postopek.

Ne spreglejte