Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
16.57

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Roman Jakič civilna zaščita

Petek, 28. 2. 2014, 16.57

4 leta, 2 meseca

Bratuškova se je zahvalila za veliko srce sodelujočih v civilni zaščiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Narava nam ne glede na civilizacijske dosežke vedno znova pokaže, kako ranljivi smo, a sistem zaščite in reševanja se je tudi ob ledeni ujmi odzval, kot je treba, je dejal minister Roman Jakič.

Premierka Alenka Bratušek se je na slovesnosti ob dnevu civilne zaščite zahvalila vsem, ki so v reševanje vložili svoje znanje, izkušnje in veliko srce. Ledena ujma, ki se še danes žal nadaljuje s poplavami na območju Planinskega polja in Cerkniškega jezera, je bila in je še velika preizkušnja tako za državljane kot za državo z njenim sistemom zaščite, reševanja in pomoči, je v nagovoru poudarila premierka Bratuškova. Ta sistem se je po njeni oceni v tej veliki naravni nesreči izkazal kot utečen sistem, ki se v okviru svojih pristojnosti in zmogljivosti odzove učinkovito, je poudarila premierka.

"Njihovo delo je eden bistvenih temeljev varnega življenja državljank in državljanov" Bratuškova se zaveda, da so vsi, ki so sodelovali pri reševanju, pomoči in odpravljanju posledic, v to nalogo vložili vse svoje znanje, izkušnje, predvsem pa tudi veliko srce. Njihovo delo, ki ga opravljajo, ne da bi pričakovali posebno pohvalo ali priznanje, je eden bistvenih temeljev varnega življenja državljank in državljanov, je še poudarila premierka in se jim zahvalila za njihovo požrtvovalnost.

Narava je to zimo po besedah obrambnega ministra Jakiča svojo moč pokazala v vsej svoji silovitosti. Veliko državljanov se je znašlo v situaciji, ki je doslej niso poznali, saj so bili odrezani od dobrin, za katere smo vajeni, da so nam na dosegu roke. Vsem, ki jih je prizadela ujma, se je minister zato zahvalil za potrpežljivost in za zaupanje v sistem zaščite, reševanja in pomoči.

Jakič: Sistem se je odzval, kot je bilo treba Jakič je pojasnil, da so na ministrstvu že analizirali ukrepanje ob nedavni ujmi in ugotovili, da se je sistem odzval, kot je bilo treba in kot so zahtevale razmere na terenu. Očitki, ki so se pojavljali v javnosti, so bili po njegovih besedah povečini neutemeljeni in so v glavnini izhajali iz nepoznavanja zakonodaje, ki ureja reševanje in ukrepanje ob naravnih in drugih nesrečah, je dejal minister. Normalno pa je, da se v odzivanju na tako obsežen spekter posledic nesreče pokažejo tudi pomanjkljivosti. Vendar pa so za Jakiča to izzivi, ki jih bodo upoštevali pri nadgradnji sistema.

Sodelovanje se bo v prihodnje razširilo tudi na področje preventive Za sodobni sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je sicer po njegovih besedah zelo pomembno, da je dobro vpet v mednarodno okolje. To se je pokazalo tudi ob nedavni ujmi, ko so Sloveniji pomagale številne države iz mehanizma civilne zaščite EU. Se bo pa to sodelovanje v prihodnje razširilo tudi na področje preventive. Še en aktualni izziv je po Jakičevih besedah oblikovanje sveta vlade za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki bo namenjen dialogu med vlado in civilno družbo. Omenil pa je tudi skorajšnjo uvedbo samodejnih klicev v sili iz vozil, ki so udeležena v prometnih nesrečah.

Jakič je ob tej priložnosti razkril, da se bodo v prihodnje tradicionalni dnevi zaščite in reševanja imenovali po pokojnem nekdanjem poveljniku Civilne zaščite RS Miranu Bogataju. Uveljavljeni strokovni simpozij z naslovom Naravne nesreče v Sloveniji, ki poteka v okviru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, pa se bo odslej imenoval po pokojnem nekdanjem dolgoletnem direktorju uprave za zaščito in reševanje Bojanu Ušeničniku.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But sta na slovesnosti podelila priznanja zaslužnim posameznikom in ustanovam. Kipec Civilne zaščite za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje na tem področju, je prejel svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti.

Ne spreglejte