Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koalicijska pogodba Alenka Bratušek

Petek, 14. 2. 2014, 13.20

8 let

Bratuškova prepričana, da vlada bolje kot Janša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija je boljša država kot pred enim letom, njeni temelji pa so bolj zdravi, je po podpisu nove koalicijske pogodbe dejala predsednica vlade Alenka Bratušek.

Njena vlada se ne ukvarja s preteklostjo in arhivi, država pa je suverena in ne kliče trojke, je dejala premierka in tako med vrsticami spomnila na vladavino nekdanjega premierja Janeza Janše, čigar vlada je s konstruktivno nezaupnico padla 27. februarja lani.

Kdo ne blati, kdo ni nazadnjaški in hujskaški? "Naš pogled je usmerjen v rast in prihodnost, ne v arhive preteklosti. Odpravljamo posledice naravne nesreče in v tem času ne zbiramo podpisov za referendum. Svoje težave rešujemo kot suverena država in v državo ne vabimo trojke. Našim podjetjem iščemo odgovorne lastnike v preglednem procesu. Policiji, tožilstvu in Komisiji za preprečevanju korupcije dajemo več denarja za nove zaposlitve in opremo ter jih ne blatimo, ko nekomu njihovo delo ni pogodu. Smo koalicija za moderno, napredno, v prihodnost usmerjeno Slovenijo. Nazadnjaštvo in hujskaštvo pa ignoriramo," je dejala Bratuškova.

Nova slaba banka Ključna naloga vlade bo učinkovito upravljanje slabe banke za takojšnje prestrukturiranje in razdolževanje gospodarstva. Če bo potrebno, bodo za to nalogo uvedli tudi spremembe pri delovanju slabe banke.

Kot prednostne naloga do konca mandata je naštela še zagon gospodarstva, krepitev konkurenčnosti, izboljšanje poslovnega okolja, razvijanje zelene razvojne politike, infrastrukturne projekte, nova delovna mesta in pospešitev črpanja evropskih sredstev.

Mladi bodo imeli perspektivno prihodnost Koalicija se bo zavzemala za javno zdravstvo, ki bo reformirano na temelju solidarnosti in dostopnosti za vse. "Mladim bomo omogočili perspektivno prihodnost," je dejala premierka, med drugim bodo k temu pripomogli tako, da bodo delodajalce še naprej spodbujali k zaposlovanju mladih, omogočili pa bodo tudi več neprofitnih stanovanj.

Bratuškova je naštela še kakovosten in vsem dostopen javni sektor. V minimalne plače ne bodo posegali brez soglasja socialnih partnerjev, enako načelo velja za davke. Zviševanja ali uvajanja novih davkov ali dajatev ne bo, pokojnine in regres bodo ostali na zdajšnji ravni.

Ne hvali se samo premierka Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič je dejal, da je vlada opravila "velikansko nalogo", čeprav pred enim letom nihče ni verjel, da jim ob uspelo "preobrniti Slovenijo". Poudaril je, da je stabilnost za državo ključna, s podpisom koalicijske pogodbe pa imajo dober temelj, da Slovenijo peljejo naprej. Lukšič je še prepričan, da je SD "glavni stabilizator te vlade".

Kot ključne vrednote pri odločanju je Lukšič omenil solidarnost, vzajemnost, pravičnost in poštenost. Kljub "nekaterim zdrsom" je pomembno, da koalicija nadaljuje politiko, ki na ključna mesta usmerja najbolj sposobne ljudi.

Edini, ki je zaskrbljen Predsednik Državljanske liste in notranji minister Gregor Virant je zadovoljen, da je različnim strankam s koalicijsko pogodbo uspelo doseči kompromis, saj so tako pripomogle tudi k politični stabilnosti. Po drugi strani je zaskrbljen, ker s pogodbo niso pokazali dovolj "reformnega zagona", zato upa, da bo praksa (delo vlade) boljša od teorije (koalicijska pogodba). Med drugim je omenil nujnost sprejetja zdravstvene reforme in reforme trga dela, privatizacijo in ukrepov za konkurenčnost gospodarstva.

Nebesa in pekel "Če se ne bomo resno lotili reform, če ne bomo imeli še naprej toliko volje, kot smo je imeli do zdaj za rešitev najnujnejših zadev, potem bomo kot država viseli nekje med nebesi in peklom."

Zakaj Uroš Čufer ne bere koalicijske pogodbe? Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da je podpis pogodbe pomembno znamenje Evropi in mednarodni javnosti, ker je politična stabilnost ključna. Tudi Erjavec je priznal, da v pogodbi marsičesa ni, upa pa, da bodo vseeno našli soglasje o obljubljeni privatizaciji in reformi zdravstva.

Predsednik stranke upokojencev je zelo zadovoljen s položajem upokojencev v koalicijski pogodbi. Finančnega ministra Uroša Čuferja, ki je znova omenjal posege v pokojnine, je pozval, da pogodbo prebere.

Ne spreglejte