Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
18.14

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davek na nepremičnine koalicija Karl Erjavec

Torek, 22. 10. 2013, 18.14

5 let, 6 mesecev

Bratuškova bo trkala na državotvorno vest DeSUS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premierka Alenka Bratušek je zadovoljna s sestankom predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin, so sporočili iz njenega kabineta. Dogovora o nepremičninskem davku, kot kaže, še ni.

Iz kabineta so namreč po sestanku na Brdu pri Kranju v kratkem pisnem sporočilu zapisali le, da se bo Bratuškova udeležila jutrišnje seje izvršnega odbora DeSUS, stranka davku nasprotuje. Bratuškova bo članom izvršnega odbora"še enkrat natančno razložila finančne razmere v državi", ob tem pa verjame, da bo DeSUS sprejel državotvorno odločitev, so sporočili iz kabineta.

Redkobesednost Vodje koalicije sicer izjav medijem pred sestankom in po njem, govorili so za tesno zaprtimi vrati, niso dajali.

Glavni akter koalicijske krize, predsednik DeSUS, Karl Erjavec, je sicer pozno popoldne napovedal, da končnih stališč te stranke nocoj še ne bo. Jutri popoldne zaseda izvršni odbor te stranke, danes pa se je Erjavec sestal s finančnim ministrom Urošem Čuferjem in nato še s poslanci DeSUS.

Kdo se boji ZUJF 2? Ta stranka sicer predlaga krizni davek, ki mu nasprotuje Državljanska lista. Stranka Gregorja Viranta na drugi strani predlaga tako imenovani ZUJF 2, varčevalni zakon, ki tudi še nima podpore.

Kaj se je izcimilo iz pogovorov Čufer - Erjavec? Erjavec sicer še pričakuje nekaj Čuferjevih odgovorov glede davka, je povedal po srečanju z ministrom. Po njegovih besedah je namreč neodgovorjenih nekaj vprašanj, še zlasti, kako bi lahko zakon o davku na nepremičnine naredili prijaznejši do državljanov. "Glede na vse te pogovore bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo oziroma ali bo mogoče najti razumno rešitev glede na nastali položaj," je povedal prvak DeSUS. Spomnil je, da je že prej pozival, da se je treba o zakonu pogovarjati in poiskati rešitve, ki bodo dobre za Slovenijo.

V minulih dneh so nekateri predstavniki strank že ocenili, da je zakon o davku na nepremičnine resna preizkušnja za koalicijo. Prihodek od tega davka je namreč že vračunan v spremembe proračuna. Če ta zakon omilijo, bodo morali manko nadomestiti, kar pa verjetno pomeni poseg v določene pravice.

Dvojna zaupnica Vse glasnejša so tudi ugibanja, ali bi lahko premierka Alenka Bratušek zaupnico vezala že na predlog zakona o davku na nepremičnine. Vezavo zaupnice je sicer že napovedala na sprejem sprememb proračuna za prihodnji dve leti.

Ne spreglejte