SiolNET. Novice Slovenija
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bralka se je ustrašila "čudnega" sršena: bilo je nekaj drugega #video

2,08

termometer

V Sloveniji živi več kot 500 različnih vrst čebel, našo bralko pa je v enem od botaničnih vrtov v državi prestrašila največja med njimi - lesna čebela. To v primerjavi z običajno kranjsko čebelo pri nas opazimo razmeroma redko, zaradi velikosti in barv pa ji je mogoče prisoditi lastnosti katere od žuželk, ki so znane po bolečih pikih. 

Lesna čebela je ime dobila po načinu gnezdenja, saj si bivališče izdolbe v strohnel les. Te čebele prezimujejo dolgo, z obiskovanjem cvetov in iskanjem partnerja namreč začnejo šele pozno spomladi oziroma zgodaj poleti. Če jih želite opaziti, je zdaj idealen čas. 

Lesne čebele, ki jih lahko opazimo tudi v Sloveniji, imajo lahko modra ali rjava prosojna krila. Prekrite so ali s črnimi ali pa z rumenkastimi dlačicami, zaradi česar jih marsikdo pogosto zamenja tudi za sršene, kar se je zgodilo naši bralki, ali čmrlje, a imajo lesne čebele za razliko od drugih bolj gladke zadke. Lesne čebele, ki jih lahko opazimo tudi v Sloveniji, imajo lahko modra ali rjava prosojna krila. Prekrite so ali s črnimi ali pa z rumenkastimi dlačicami, zaradi česar jih marsikdo pogosto zamenja tudi za sršene, kar se je zgodilo naši bralki, ali čmrlje, a imajo lesne čebele za razliko od drugih bolj gladke zadke. Foto: Pixabay

Ob kopanju rovov v les je najbolj izstopajoča lastnost teh čebel njihova velikost. Največji primerki lahko dosežejo dolžino dva centimetra in pol, kar pomeni, da so glede na dolžino primerljivi s povprečno velikostjo evropskega sršena

Lesne čebele sicer veljajo za umirjene in človeka pičijo zelo redko. To se zgodi skoraj izključno v primeru provokacij, na primer lovljenja teh čebel v zaprto dlan.

Pozabite sršene - to so žuželke z res pošastno bolečimi piki:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin