Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
17.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Slovenija Milan Kučan

Torek, 24. 6. 2014, 17.11

8 let

Borut Pahor: Slovenijo je mogoče znova umestiti med najbolj razvite države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da je Slovenija v kratkem času po 1991 dosegla izjemne rezultate, a hkrati ni bila imuna za napake.

Predsednik republike Borut Pahor je na sprejemu za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo dejal, da je Slovenija v kratkem času po 1991 dosegla izjemne rezultate, a hkrati ni bila imuna za napake. Zdaj jo je mogoče spet umestiti med najbolj razvite, meni.

"Po petih letih krize znamo razbrati, da se nekatere stvari premikajo na bolje" "Nismo sicer pripravljeni hitro verjeti, da je luč na koncu tunela, vendar pa znamo po petih letih krize razbrati, da se nekatere stvari premikajo na bolje, da je treba kolikor mogoče enotno odpreti novo poglavje slovenske prihodnosti in dati nov zagon slovenski državnosti," je dejal predsednik republike.

Slovenijo je mogoče po njegovih besedah "ob določenih pogojih, ki so bili v času tranzicije in krize morda nedosegljivi ali prezrti, znova umestiti med najbolj razvite države". "Splošno družbeno vzdušje to omogoča ob potrebni disciplini in strpnosti," je poudaril.

V imenu svojcev padlih in ranjenih je spregovoril Jože Romšak. Priznal je, da so bila njihova pričakovanja "nekoliko večja, še zlasti ob ugotovitvi, da so nekatere žrtve agresije na Slovenijo leta 1991 vse bolj potisnjene na socialni rob in nemalokrat prosijo za pomoč".

Povedal je, da se med tistimi, ki so upravičeno pričakovali boljše življenje namesto vrsto let zamrznjenih socialnih transferov in zmanjševanja že priznanih pravic, poraja malodušje in nezadovoljstvo.

Kučan: So padci in so vzponi Bivši predsednik republike Milan Kučan, ki se je udeležil sprejema, je novinarjem dejal, da je njegov pogled na razvoj Slovenije "gotovo malo drugačen", kot je bil ob osamosvojitvi leta 1991. "A v življenju države je tako kot v življenju ljudi. Ni samo premočrtnega gibanja od rojstva do smrti. So padci in so vzponi," je dejal. "Nekaj stvari smo zamudili. Zdaj se pač kaže, da je treba to zamudo popraviti", meni.

Nastajanje novih strank pa po njegovi oceni ni le kritika starih strank, ampak gre tudi za rezultat spoznanja, da je treba "stopiti čez neke zamere in obrniti pogled v prihodnost". "Stare in etablirane stranke tega ne bi smele razumeti kot konkurence, ampak kot poziv, ponudbo, da skupaj naredimo tisto, kar se je v preteklih 23 letih pozabilo ali zamudilo," je poudaril.

Ne spreglejte