Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
14.11

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar ministri

Petek, 5. 9. 2014, 14.11

2 leti

Bojan Dobovšek dokončno zavrnil ministrsko mesto (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vidni član Cerarjeve stranke SMC Bojan Dobovšek se je dokončno odločil, da zavrne mesto notranjega ministra, je poročal Planet TV. "Ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno," je dejal za Planet TV.

Bojan Dobovšek več ni želel povedati, je pa že sinoči nakazal, da bo to storil v imenu vrednot, ki naj bi se jim odrekla stranka. Dobovšek naj bi po informacijah Planet TV sicer dobil navodilo, naj z novinarji ne govori.

Imena ministrov obstajajo, Cerar na sestanku z morebitno ministrico za okolje Mandatar Miro Cerar se je sicer dopoldne sestal z verjetno kandidatko DeSUS za ministrico za okolje in prostor, Ireno Majcen, vodja oddelka za okolje, prostor, promet in zveze v Upravni enoti Slovenska Bistrica.

Majcnova je bila kot članica Slovenske ljudske stranke dvakrat izvoljena za županjo Slovenske Bistrice. Leta 2010 je izstopila iz stranke, ker je SLS na volitvah tega leta podprla njenega predhodnika na županskem stolčku, Ivana Žagarja.

Na volitvah je nastopila s podporo DeSUS, a je pristala na tretjem mestu, župan pa je znova postal Žagar. Majcnova, ki je bila leta 2007 izvoljena za podpredsednico SLS, je bila na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidatka na listi DeSUS. Končna podoba nove ekipe Mira Cerarja bo znana predvidoma v ponedeljek, v torek pa se bodo kandidati prvič predstavili poslancem SMC. Svet te stranke bo sicer že v nedeljo.

Seznam kandidatov bo znan predvidoma v ponedeljek Kot je pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, imena ministrskih kandidatov obstajajo, a je dokončna odločitev o ekipi v rokah mandatarja. Zagotovila pa je, da bo v ekipi "dober" odstotek žensk.

Seznam kandidatov bo znan predvidoma v ponedeljek, je ponovila, v torek pa se bo najverjetnejša ministrska ekipa nove vlade prvič predstavila poslanski skupini največje parlamentarne stranke. Cerar bo seznam v DZ vložil predvidoma v torek dopoldne.

Prvi kriterij: politično nekompromitirani kandidati Na vprašanje, ali je kateri od resorjev še odprt oziroma ali se pojavljajo težave, je Kustec Lipicerjeva odvrnila, da na to težko zanesljivo odgovori, saj ima te informacije Cerar. Je pa poudarila, da bo pri izboru ljudi v novi vladi prvi kriterij ta, da bodo politično nekompromitirani. "Zato ne bomo nikakor imenovali kakršnihkoli kandidatov, ki bi imeli tovrstne lastnosti potencialne koruptivnosti ali česa podobnega," je dodala.

Potrdila je še, da bo v nedeljo zasedal svet SMC, ki bo med drugim potrjeval v sredo parafirani koalicijski sporazum. Uraden podpis besedila je predviden za ponedeljek popoldne. Konferenca SD je sporazum potrdila že v sredo, kot zadnji pa ga bodo v ponedeljek dopoldne potrjevali člani sveta DeSUS.

DeSUS in težave z iskanjem ministrov Spregovorila je tudi o težavah, ki jih ima z iskanjem ministrov očitno DeSUS. Poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar se je namreč odločil, da ne bo kandidiral za ministra za okolje in prostor, zato so v DeSUS Cerarju v četrtek ponudili novo ime.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je potrdil le, da gre za žensko in da bodo javnosti razkrili ime, če bo njen pogovor s Cerarjem uspešen. Po neuradnih informacijah je sicer nova kandidatka sedanja vodja oddelka za okolje in prostor ter promet in zveze na Upravni enoti Slovenska Bistrica Irena Majcen, ki se je s Cerarjem že sestala.

Negotova je tudi kandidatura poslanke DeSUS Julijane Bizjak Mlakar za ministrico za kulturo. Pogovori med njo, Cerarjem in kulturno sfero se nadaljujejo, odločitev pa po Erjavčevih besedah še ni sprejeta.

Ne spreglejte