Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2022,
12.53

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Natisni članek

razrešitev kaos Upravna enota Ljubljana Bojan Babič

Četrtek, 4. 8. 2022, 12.53

1 leto, 8 mesecev

Bojan Babič se ne bo pritožil na razrešitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Bojan Babič | Bojan Babič je med svojimi dosežki izpostavil tudi reorganizacijo ljubljanske upravne enote, kjer so s šestih lokacij prešli na dve. | Foto STA

Bojan Babič je med svojimi dosežki izpostavil tudi reorganizacijo ljubljanske upravne enote, kjer so s šestih lokacij prešli na dve.

Foto: STA

Bojan Babič se je danes odzval na svojo razrešitev z mesta načelnika Upravne enote Ljubljana (UE). Kot je dejal, se na razrešitev ne bo pritožil, ker pritožba ne zadrži razrešitve, prepričan pa je, da brez nujnih sistemskih sprememb na UE Ljubljana, ki jo pesti pomanjkanje kadrov, razmer ne bo mogoče rešiti. Vodenje UE Ljubljana začasno prevzema generalna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Nataša Trček.

Babič je za razrešitev z mesta načelnika ljubljanske upravne enote izvedel v petek, ko je bil na dopustu, v ponedeljek pa jo je že dobil na mizo. Kot je dejal, ga je odločitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanovič Hovnik "relativno presenetila", vendar pa je njena odločitev legitimna. Na sklep o razrešitvi se sicer lahko pritoži, a pravi, da ne ve, na kaj bi se pritožil, saj zakon ministru omogoča, da v prvem letu po izvolitvi brez pojasnila razreši vodilne. "Moja zgodba tukaj je končana," je dejal.

Prav tako meni, da njegova razrešitev ni bila politično motivirana. Spomnil je, da je bil na mesto načelnika ljubljanske upravne enote imenovan leta 2019 v času vlade Marjana Šarca, ta je član vlade tudi zdaj. Ministrica za javno upravo v sklepu o razrešitvi sicer ni posebej navedla razlogov za svojo odločitev, je navedel.

Bojan Babič je uvodoma poudaril, da se v zvezi z njegovo razrešitvijo "širijo razne novice", sam pa želi pokazati drugo plat medalje. Spomnil je, da je vodenje upravne enote pred slabimi tremi leti prevzel v času stavke zaposlenih, kar je rešil s sklenitvijo sporazuma z zaposlenimi in načrtom postopnega reševanja težav na enoti. Že na začetku njegovega mandata so se pojavljale tudi težave pri podeljevanju državljanstev za tujce, na katere so ti takrat čakali približno dve leti. Babič pravi, da so te zaostanke uredili. "Spremenili smo kar nekaj stvari, tudi nekatere ljudi smo prerazporedili na to področje, tako da se področje državljanstev danes izvaja tekoče, torej v rokih."

Pohvalil se je z izdajo gradbenih dovoljenj

Med svojimi dosežki je izpostavil tudi reorganizacijo ljubljanske upravne enote, kjer so s šestih lokacij prešli na dve. Pred njegovim prihodom so bili na upravni enoti tudi "ogromni zaostanki" pri izdaji gradbenih dovoljenj, kar so izboljšali, je poudaril.

"Verjetno niste slišali veliko pritožb, kar zadeva izdaje gradbenih dovoljenj, vseh zadev na področju kmetijstva, socialnih zadev in preostalih. Mislim, da smo bili na teh področjih precej uspešni. Predvsem na področju izdajanja gradbenih dovoljenj so bili pred mojim prihodom ogromni zaostanki, ki smo jih zmanjšali. Še vedno pa nismo na tekočem," je pojasnil.

Babič je med drugim opozoril na pomanjkanje kadrov. Razloge vidi tudi v tem, da so zaposleni na upravnih enotah slabše plačani kot na primerljivih delovnih mestih drugje v javni upravi, zato jih je težko zadržati.

Novice Delo: Ministrica razrešila načelnika ljubljanske upravne enote

Kot pravi, zaposleni na upravni enoti tudi ne morejo napredovati, zato jih je zelo težko stimulirati, da bi delali bolj kakovostno, hitreje, "bolj pisano na kožo strankam". Izpostavil je tudi, da ljubljanska upravna enota pokriva delovno področje 14 ministrstev, kar pomeni zelo široko paleto opravil, storitev in nalog.

Glede zaostankov na oddelku za tujce je med drugim poudaril, da se ti povečujejo že sedem let. Samo iz lanskega v letošnje leto se je preneslo več kot deset tisoč nerešenih vlog, ob čemer se soočajo tudi z velikim pritiskom delodajalcev, ki iščejo zaposlene, saj smo v obdobju konjunkture, gradbeništvo cveti. Na oddelku za tujce je trenutno zaposlenih 26 ljudi, ki rešujejo vloge tujcev, da bi lahko omenjene vloge reševali tekoče, pa bi jih potrebovali 40, je poudaril.

Meni, da razmer ne bo mogoče izboljšati brez zadostnega števila strokovnega kadra. Po njegovem mnenju težav tudi ne bo mogoče rešiti samo z organizacijskimi ukrepi znotraj upravnih enot. "To je začaran krog, iz katerega v tem trenutku ne vidim drugega izhoda kot to, da se nekaj na sistemski ravni spremeni," je med drugim poudaril.

Vodenje ljubljanske upravne enote bo začasno prevzela Nataša Trček

Razrešitev Babiča ni bila politično motivirana, je danes poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik. Napovedala je obsežnejšo reorganizacijo upravnih enot, vodenje UE Ljubljana pa bo začasno, kot vršilka dolžnosti, prevzela generalna sekretarka na ministrstvu Nataša Trček.

V izjavi za javnost se je ministrica uvodoma zahvalila Babiču za njegovo delo, ki ga je označila za korektno. Kot je poudarila, Babičeva razrešitev ni bila politično motivirana, "načelniku tudi ne očitam nič takšnega, kar bi izpostavila," je dejala.

Ministrica si na mestu načelnika ljubljanske upravne enote želi osebe, "ki bo agilnejša, bo razmišljala izven okvirjev in bo tudi predlagala spremembe". Načrtuje namreč obsežnejšo reorganizacijo upravnih enot, ki bodo morale biti usmerjene v reševanje posameznih situacij strank, je poudarila. Ljubljanska upravna enota je največja v državi in ima tudi največji pripad upravno pravnih zadev, sama pa si želi, da upravne enote skupaj z ostalim delom ministrstva za javno upravo in skupaj z državno upravo postanejo zelo dober servis strankam, je pojasnila.

V zvezi z ljubljansko upravno enoto je bilo po besedah ministrice večkrat izpostavljeno vprašanje dovoljenj za tujce in vlog za zaščito državljanov Ukrajine, kjer so veliki zaostanki.

"Na tem področju je nerešenih zadev nekaj več kot 20.000, postopki trajajo občutno predolgo," je poudarila. Ob tem je spomnila, da v Sloveniji beležimo rekordno stopnjo brezposelnosti, velike so tudi potrebe delodajalcev po delavcih. "Na nas se dnevno obračajo podjetniki, različna gospodarska združenja in posamezniki, ki jim ti postopki onemogočajo normalno delovanje, nekaterim pa tudi življenje v Sloveniji," je poudarila.

Ministrica se zaveda, da je bilo na področju izdaje dovoljenj za tujce marsikaj storjeno, postopki so se pohitrili, vendar meni, da je še kar nekaj stvari, na katere je mogoče vplivati. Ob tem je spomnila, da veliko očitkov na upravne enote leti na znanje tujih jezikov oz. na to, da na upravni enoti nihče ne govori tujih jezikov. "Pred tremi tedni sem sama naročila prevode navodil v jezike, ki se najpogosteje uporabljajo. To je majhna stvar, ki pa lahko pomembno pripomore k učinkovitejšemu reševanju zadev na upravnih enotah. Do zdaj ni bila urejena," je navedla.

Omenila je tudi problematiko prosilcev za zaščito iz Ukrajine. Donedavno so ti postopki na upravni enoti trajali 60 dni, prosilec pa tako nedopustno dolgo ni mogel zaprositi za nobeno drugo pomoč, je poudarila.

Ne spreglejte