Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
16.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Franc Bogovič koalicijska pogodba

Četrtek, 14. 3. 2013, 16.51

7 let, 12 mesecev

Bogovič: Koalicijska pogodba je brez jasnih vsebinskih opredelitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koalicijska pogodba je precej splošna in brez jasnih vsebinskih opredelitev, meni predsednik SLS Franc Bogovič in dodaja, da koalicijo čaka še veliko dela.

Pričakoval je, da koaliciji ni bilo preprosto sestaviti ministrske ekipe, čeprav "malo preseneča, da kandidate iščejo pet do poldne".

Težko komentira koalicijsko pogodbo Bogovič težko komentira koalicijsko pogodbo, saj da jo je danes šele prejel. Prepričan je, da bo morala koalicija z jasnimi ukrepi in v dogovoru s socialnimi partnerji doseči konsenz v družbi.

"Zagotovo ne bo moč izbirati le ukrepov, ki bodo všečni. Ampak bo treba tudi pri resnih ukrepih, zlasti pri stabilnosti javnih financ, v družbi doseči soglasje," je v izjavi novinarjem opozoril Bogovič.

Želi, da mandatarka izbere čim boljše ministre Neuradnih kandidatov za ministre še ni želel komentirati, želi pa, da mandatarka Alenka Bratušek izbere čim boljše ministre. Meni, da bo težje delo voditi državo kot dobiti ministrsko ekipo, čeprav se očitno zapleta že v tem delu.

Od Bogoviča, ki še opravlja tekoče posle na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, naj bi vodenje resorja prevzel Dejan Židan. Bogovič ocenjuje, da je Židan eden od tistih, ki ve, "kam prihaja, kar zadeva ministrstvo za kmetijstvo" in bo zato to delo kakovostno nadaljeval. Na okoljskem področju pa ga, kot napoveduje Bogovič, čaka še kakšno presenečenje, kot je tudi njega. Po njegovem bo to eno od področij, s katerim se bo moral tudi Židan precej ukvarjati.

Komentiral tudi opredelitev koalicije glede Slovenskega državnega holdinga in slabe banke Bogovič je komentiral tudi opredelitev koalicije glede Slovenskega državnega holdinga in slabe banke. V koalicijski pogodbi, ki so jo podpisale v sredo, stranke sicer navajajo, da bodo zakon o državnem holdingu dopolnile tako, da se državno premoženje ne prenaša na holding, pač pa z njim upravlja. Po mnenju Bogoviča to sicer ni ključna zadeva, saj bo pomembno predvsem kakovostno upravljanje ter iskanje ljudi s kompetencami, ki bodo upravljali ta podjetja.

Nova vlada bo izvajala tudi ukrepe za stabilizacijo bančnega sistema, skladne s sprejetim zakonom, ki pa ga bo "skladno s potrebami prakse in stališči stroke dopolnila". Tako je pri slabi banki "kar nekaj neznank", pravi Bogovič, zato je treba počakati, da koalicijske stranke povedo, kaj mislijo s spremembami. Kot je sam uspel prebrati, gre predvsem za načelne ugotovitve, a bo pri slabi banki "treba biti zelo konkreten".

Ob tem je Bogovič bodoči koaliciji svetoval, naj čim bolje vodi Slovenijo, ki potrebuje dobro vlado. Spomnil je, da bodo v SLS kritični sodniki in konstruktivna opozicija.

Ne spreglejte