SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo zapirali šole? Že danes znane spremembe odrejanja karanten.

0,34

termometer

šola
Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZLOH) so v četrtek sporočili, da je delež različice omikron v pozitivnih PCR-testih, potrjenih v njihovih laboratorijih, približno 90-odstoten. To pomeni, da je v Sloveniji še vedno prisotna tudi različica delta. Foto: STA

Vlada bo predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, je v četrtek napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dejal, bodo novosti najverjetneje začele veljati prihodnji teden, javnosti pa naj bi jih skupaj z epidemiologi predstavili že danes.

Kot je namignil Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laške namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi današnja sprememba na področju karanten.

Šolanje na daljavo Novice V karanteni trikrat več oddelkov kot pred prazniki

V karanteni vsak dan več učencev in učiteljev 

Razmere v šolah so zaradi okužb zelo resne, je v sredo opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut. Ali bodo spremembe sprejeli tudi pri odrejanju karanten učiteljem, še ni znano.

V javnosti se je v četrtek ugibalo tudi o možnosti skrajšanja odrejenih karanten s sedem na pet dni. A po neuradnih informacijah krajšanja odrejenih karanten danes še ne bo.

Pred tem je vlada na predlog epidemiologov karantene sicer že skrajšala z desetih na sedem dni. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je prejšnji teden za N1 dejal, da bi se lahko dolžina odrejenih karanten skrajšala na pet dni, a ne dokler omikron v Sloveniji ne bo prevladujoča različica koronavirusa.

mejni prehod Novice Novi pogoji za vstop v Slovenijo, krajša karantena, za javni prevoz obvezen pogoj PCT Peking 2022 Sportal Strogi ukrepi pred olimpijskimi igrami, zaradi treh okužb zaprli milijonsko mesto Karantena. Osamljenost. Koronavirus. Izolacija. Novice Vlada odločila: izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku so ... covid-19 Novice Covid-19 po Evropi in svetu: četrti odmerek in krajše karantene

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin