Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
16.38

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zdravniki Fides stavka

Petek, 4. 12. 2015, 16.38

1 leto, 3 mesece

Bodo spomladi zdravniki spet stavkali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov zahteva prožnejši plačni sistem ter prenovitev kolektivne pogodbe za zdravnike. Če njihove zahteve ne bodo uslišane do konca februarja, ne izključujejo stavke.

Na današnji letni konferenci Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) so govorili tudi o razmerah v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer se na več oddelkih soočajo s hudim kadrovskim pomankanjem, pri čemer se je sicer v prejšnjih tednih govorilo zlasti o pomanjkanju anesteziologov. Fides zahteva, naj začnejo takoj uporabljati strokovne smernice za anesteziologijo.

Potreba po reformi celotnega javnega sektorja Vztrajajo tudi pri takojšnjem priznanju standardov in normativov. Sicer je po Kuštrinovih besedah logično, da jih ni mogoče takoj uveljaviti, saj zdravnikov manjka. Zahtevajo tudi ponovno vzpostavitev razmerja med povprečno zdravniško plačo in povprečno plačo v državi v višini tri proti ena, a so se pripravljeni pogovarjati, v koliko letih bi to uresničili. Kot pravi, ne želijo države dodatno spraviti v škripce, vendar pa poudarja potrebo po reformi celotnega javnega sektorja.

Zahtevajo tudi celotno reformo zdravstvenega sistema. Nujno potrebna je sprememba funkcioniranja javnih zdravstvenih zavodov in zdravstvenega zavarovanja.

Zdravnik naj ostane nosilec zdravstvene dejavnosti V Fidesu vztrajajo tudi pri temu, da zdravnik ostane odgovoren nosilec zdravstvene dejavnosti. Po Kuštrinovih besedah so namreč prejeli osnutek zakona o zdravstvenih delavcih, ki zdravnike enači z drugimi poklici v zdravstvu.

Dejal je tudi, da se ne bodo pustili vleči za nos in da bodo zelo hitro ugotovili, ali se vladna stran namerava resno pogajati ali ne. Če do konca februarja ne bodo prišli do napredka, Kuštrin ne izključuje možnosti ponovitve zgodbe izpred 20 let. Aprila 1996 so zdravniki namreč stavkali tri tedne. "Vlada naj to opozorilo vzame zelo resno," je dodal.

Ne spreglejte