Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

6

Natisni članek

zaprtje trgovin trgovina

Petek, 25. 9. 2020, 4.00

3 leta, 6 mesecev

Bodo ob nedeljah v trgovinah delali študenti in upokojenci? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

6

Poslanci so opravili tretjo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, s katero naj bi po načrtih poslancev Levice trgovine ob nedeljah in praznikih zaprli. S tem soglašajo v večini poslanskih skupin, manj enotni pa so glede izjem. O teh in o sprejemu novele zakona v celoti bodo poslanci glasovali v torek. Sindikat delavcev trgovine Slovenije je zbral več kot pet tisoč podpisov zaposlenih v trgovskem sektorju, ki so za zaprtje trgovin brez dodatnih izjem. Zavračajo pa tudi predlog, da bi ob nedeljah delali upokojenci in študenti.

"Namen je jasen, in sicer priskrbeti 30 tisoč ljudem, ki delajo v trgovini, proste nedelje. Ti ljudje so v neznosno prekarnem položaju, slabo so plačani, urniki pa so nezavidljivi," je predlog za nedeljsko zaprtje trgovin pojasnil Luka Mesec (Levica). V Levici sicer želijo doseči zaprtje le velikih trgovin ob dela prostih dneh.

trgovina, trgovske police
Novice Trgovine naj ob nedeljah ostanejo zaprte #anketa

Izrecno proti nedeljskemu zaprtju trgovin le v SMC in SNS

Nedeljsko zaprtje trgovin podpirajo tudi v SDS, NSi, SD in SAB, medtem ko v LMŠ verjetno ne bodo glasovali enotno. Poslanci DeSUS glede podpore noveli zakona prav tako niso enotni, večina pa jo bo podprla, poroča STA. Zaprtju trgovin ob nedeljah izrecno nasprotujejo le v SMC in SNS, so pa poslanci manj enotni glede izjem, kdo vse bi lahko ob dela prostih dneh delal v manjših prodajalnah s površino do 200 kvadratnih metrov, za katere so predlagatelji že uvodoma predvideli izjemo.

Glede teh izjem so poslanci pred počitnicami soglašali, da so lahko ob nedeljah odprte tudi tiste prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih delajo sami ob pomoči dijakov, študentov in upokojencev. Zdaj poskušajo v Levici v zakonsko besedilo vrniti določbo, da je delo ob nedeljah dovoljeno le nosilcem trgovinske dejavnosti oziroma njihovim zastopnikom, sicer se bojijo, da bi lahko ustavno sodišče ugotovilo neskladje z ustavo.

98 odstotkov vprašanih podpira zaprtje trgovin

Generalni sekretar Sindikata trgovine delavcev Slovenije Ladi Rožič je pred tretjim branjem novele zakona o trgovini opozoril na pritiske nekaterih trgovcev, ki prek Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) pozivajo k zavrnitvi predloga, s katerim bi trgovine ob nedeljah ostale zaprte. 

V TZS so namreč prepričani, da bi uveljavitev zaprtja prodajaln ob koncih tedna pomenila zmanjšanje prihodkov v panogi, odliv slovenskih potrošnikov v tujino in posledično tudi zmanjšanje priliva dajatev v državo blagajno. Zaradi tovrstne ureditve bi bila izgubljena številna delovna mesta, saj da – kot so pojasnili – trgovci ob nedeljah ustvarijo pomemben delež prometa, s tem pa omogočajo delo številnim zaposlenim, ne samo v prodajalni.

V Zbornici med drugim opozarjajo, da so v Sloveniji splošne družbene in ekonomske razmere negotove. "Slovenija je namreč v obdobju, ko se gospodarstvo spopada s posledicami epidemije novega koronavirusa, kar pomeni, da je v tem trenutku strateško in bistveno zagotavljati razmere, ki bodo spodbujale gospodarsko dejavnost, s tem pa naj bi se ohranjala tudi delovna mesta," so še dodali.

požar gasilec gasilci
Novice Zaradi požara v trgovskem objektu evakuirali 30 ljudi

Določeni trgovci podpisovanje peticije prepovedali

Rožič je v preteklih dneh tako znova opozoril, da predlog Levice uživa podporo med delavci v tem gospodarskem sektorju. Kot je dejal, je anketa med zaposlenimi pokazala, da 98 odstotkov vprašanih podpira zaprtje trgovin v nedeljo, 95 odstotkov pa jih je pripravljeno sprejeti tudi nižja izplačila za en prost dan, je poudaril. 

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič | Foto: STA , Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič Foto: STA , Dodatno podporo zaposlenih prizadevanjem sindikata izraža tudi peticija za zaprtje trgovin ob nedeljah, ki jo je v tednu dni podpisalo 5.830 zaposlenih, čeprav so določeni trgovci podpisovanje peticije celo prepovedovali.

V Sindikatu pa sicer ravno tako zavračajo amandmaje posameznih strank, v skladu s katerimi bi trgovine ostale odprte deset dni na leto ter predlog, da bi namesto zaposlenih delali prokuristi, direktorji, ob pomoči upokojencev in študentov. Sindikatu delavcev so se pri zavrnitvi teh amandmajev pridružili tudi v Sindikatu upokojencev in Sindikatu Mladi plus. 

Ladislav Rožič
Novice Sindikat za zaprtje trgovin ob nedeljah in proti dodajanju izjem #video

Verjamejo, da bo politika upoštevala pozive

Kot je poudarila predsednica Sindikata upokojencev Frančiška Ćetković, ne bodo privolili v to, da bi upokojencem dovoljevali dodatno delo zato, da bi tako reševali nekatere lastnike trgovin. Predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc pa je opozorila na to, da študenti ne želijo biti poceni delovna sila, ki jo bodo izkoriščali za nedeljsko delo. Generalni sekretar Rožič tako verjame, da bo politika upoštevala pozive in sprejela ustrezen zakon. 

Spomnimo, da je Levica maja v parlamentarni postopek vložila novelo zakona, s katero bi trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh ostale zaprte. Izjeme bi bile samo manjše trgovine na bencinskih servisih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. V Levici so pred tretjo obravnavo znova napovedali, da bodo vztrajali pri pravični in dogovorjeni rešitvi, "ki v skladu z željo ljudi in potrebami delavcev končno zapira trgovine v nedeljo in na dela proste dneve," so pojasnili.  

Trgovine
Novice TZS: Ob nedeljskem zaprtju trgovin bodo izgubljena številna delovna mesta
Ne spreglejte