Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
8.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Miran Zupanič Marko Filli RTV Slovenija Igor Kadunc

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 8.33

6 let, 7 mesecev

Novi direktor RTV Slovenija je Igor Kadunc, Filli odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Igor Kadunc | Foto STA

Foto: STA

Programski svet RTV Slovenija je danes izbral novega generalnega direktorja. Podporo je dal edinemu kandidatu Igorju Kaduncu, saj je dozdajšnji v. d. generalnega direktorja Marko Filli svojo kandidaturo umaknil.

Programski svet je Kadunca na današnji seji izvolil z 20 glasovi za in brez glasu proti.

"Brez kakovostne RTVS je demokracija v državi invalidna"

Igor Kadunc, ki je bil pred leti pomočnik generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za poslovno področje, je v predstavitvi svojega programa dejal, da se je kljub statusu upokojenca za kandidaturo odločil, ker mu ni vseeno, kaj se dogaja z nacionalno RTV-hišo. Brez kakovostne RTVS je po njegovih besedah demokracija v državi "invalidna".

Stanje na RTVS ni rožnato, je menil. Dejal je, da se radiotelevizija že deset let spopada s krizo vodenja, ki se je z leti le še poglabljala. Poudaril je, da je njegov način vodenja stalna komunikacija s sodelavci, od njih pa pričakuje visoke kompetence in pripadnost hiši.

Od 29 članov programskega sveta jih je glasovalo 28 - od teh jih je 20 glasovalo za Kadunca, osem glasovnic pa je bilo neveljavnih. Za izvolitev na mesto generalnega direktorja RTVS bi Kaduncu zadostovalo že 15 glasov podpore.

"Zaposleni ne smejo biti uradniki, ampak kreativci"

Kadunc meni, da ima radiotelevizija tudi težave z organizacijsko kulturo. Zaposleni po njegovih besedah ne smejo biti uradniki, ampak "kreativci". Napovedal je, da se bo proti sintagmi "ni denarja", ki je že leta značilna za RTVS, bojeval z načrtovanjem, ki bo imelo realne temelje.

V Kadunčevem programu vodenja je mogoče najti tudi napoved, da se bo najprej lotil oblikovanja tima za spremembe, saj po njegovem mnenju brez sprememb na mnogo področjih ne bo šlo. Opozoril je, da bo nujno pregledati stanje in ugotoviti, kako z razpoložljivim denarjem sestaviti program delovanja vseh uredništev in oddelkov.

"Od mene ne pričakujte revolucije"

Po njegovih besedah je treba spodbuditi iskanje notranjih rezerv, ki jih je kar precej. "Verjetno ne več prav veliko pri delovanju zaposlenih, ampak pri procesih, sodelovanju, iskanju najboljših rešitev," je dejal. Izrazil je še zadovoljstvo, da je pri zaposlenih na RTVS še vedno prisotna pripadnost hiši.

"Od mene ne pričakujte revolucije. Takšna hiša je namreč ne prenese," je še dodal. Kadunc bo štiriletni mandat generalnega direktorja RTVS začel že v torek.

Filli: Umazanega perila nočem javno prati

Marko Filli je kandidaturo za generalnega direktorja RTVS umaknil, ker ni hotel v javnosti prati umazanega perila. | Foto: STA , Marko Filli je kandidaturo za generalnega direktorja RTVS umaknil, ker ni hotel v javnosti prati umazanega perila. Foto: STA , Za položaj generalnega direktorja se je sicer nameraval ponovno potegovati tudi dozdajšnji v. d. generalnega direktorja Marko Filli, a se je dopoldan iz tekme umaknil.

Za umik kandidature se je po tehtnem in težkem premisleku odločil iz osebnih razlogov. "Poleg tega je bilo tu še dogajanje v ozadju delovanja sil ob izbiri generalnega direktorja in mislim, da so to umazane igre, ki slonijo na neresnicah in zavajanju. Te igre se preprosto ne grem," nam je informacijo potrdil Filli. 

Na vprašanje, kdo je v ozadju teh "umazanih iger" in ali je doživljal kakšne pritiske, Filli ni hotel odgovoriti. "Tega umazanega perila nočem javno prati in ni v mojem slogu, tega nisem nikoli počel. Tudi tokrat tega ne bom počel javno, zato sem se odločil za umik."

O svojem umiku je obvestil tako sodelavce na RTVS kakor tudi programske svetnike. Dejal je tudi, da pod zdajšnjimi pogoji, v primeru neizvolitve novega direktorja, ni več pripravljen opravljati funkcije vršilca dolžnosti.

Ne spreglejte