Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pokojninska reforma

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 7.10

8 let

Bo Zares zahteval tudi Pahorjevo zamenjavo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stranka Zares bi lahko v sredo zahtevala temeljito rekonstrukcijo vlade, morebitnega interventnega zakona pa ne bi podprli.

Eno od možnih stališč, ki ga bi Zares lahko sprejel na svetu stranke, je tudi, da bo stranka zahtevala temeljito rekonstrukcijo vlade, je po sestanku poslanske skupine Zares s predsednikom stranke in strankinimi ministri povedal njen vodja Franco Juri. Če njena zahteva ne bi bila upoštevana, pa bi lahko stranka tudi izstopila iz vlade, je dejal. Juri: Zadeve se je treba lotiti pri vodji Rekonstrukcija vlade po besedah Jurija v tem primeru pomeni, da se je zadeve treba lotiti "sistematično, naprej pri tistem, ki vodi vlado". "To je eno od možnih stališč, ki ga bomo sprejeli na sredinem svetu stranke," je dejal. Ob tem je dejal, da v nasprotnem primeru obstaja tudi možnost odhoda iz vlade. O konkretnih imenih za novega mandatarja danes niso govorili. Golobič: Zares ne išče novega mandatarja Predsednik Zares Gregor Golobič je po sestanku zanikal možnost, da bi novega mandatarja iskala sama stranka. "Tu je na potezi predvsem SD in njen predsednik," je dejal. Juri pa je glede tega povedal tudi svoje osebno stališče, ki je, kot je dejal, takšno, da sam meni, da "leva sredina potrebuje prepričljivega mandatarja".

"Pričakujemo bolj odločne poteze" Namen sestanka je bil sicer po besedah vodje poslanske skupine Zares oceniti položaj po zavrnitvi treh zakonov na referendumih, hkrati pa se pripraviti na sejo sveta stranke, na kateri bodo njegovi člani odločali o nadaljnjih potezah stranke. Pri tem pa je šlo le za oblikovanje stališč in niso sprejemali nobenih sklepov, je povedal. V Zares glede na izide referenduma in s tem "splošno nezaupnico vladi" pričakujejo nekoliko bolj odločne poteze predsednika vlade in največje koalicijske stranke, je povedal Juri.

Interventnega zakona v Zares ne bi podprli Glede interventnega zakona je vodja poslanske skupine povedal, da sliši, da ga je premier že umaknil. Je pa na sestanku Zares sicer prevladala teza, da stranka takšnega zakona ne bi podprla, je dejal. Ob tem je še dodal, da se sam zavzema za nov krog pogajanj o pokojninski reformi, kot zelo aktualno možnost pa vidi tudi odstop vlade zaradi padca pokojninske reforme.

Pahor: Ne bomo vrgli puške v koruzo Predsedniki koalicijskih strank so pred tem na kolegiju pri predsedniku vlade Borutu Pahorju govorili o nadaljnjem delu vlade in koalicije po padcu zakonov na nedeljskem referendumu. Dokler imamo odgovornost za vodenje države, ne bomo vrgli puške v koruzo, je po kolegiju povedal Pahor.

"Gospodarstvo okreva, nezaposlenost pada" Meni, da je vlada storila veliko, da je državo potegnila iz recesije in za vzpostavitev gospodarske rasti. "Gospodarstvo okreva, nezaposlenost pada," meni premier in izpostavlja, da je Slovenija "visoko socialno povezana družba".

DZ bi lahko rebalans proračuna obravnaval že julija Ostaja pa spoznanje, da so potrebne temeljite reforme, da bi zadržali konkurenčnost. Med kratkoročnimi ukrepi, ki bi po njegovih besedah zagotovili vzdržnost javnih financ in zagotovili pogoje za nadaljnjo rast gospodarstva in padanje brezposelnosti, Pahor razmišlja o interventnem zakonu in rebalansu proračuna ali pa tudi samo o rebalansu proračuna. Formalni predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna po neuradnih podatkih z vrha vlade še ni v vladni proceduri, kljub temu pa bi ga lahko DZ po tem, ko bi ga vlada pripravila, predvidoma obravnaval že na julijski seji.

Dokončne odločitve predsedniki koalicijskih strank še niso sprejeli, saj premier od finančnega ministrstva pričakuje izračun, ki bo pokazal, "kako je mogoče pametno investirati davkoplačevalski denar", da bi ohranili gospodarsko rast in padanje brezposelnosti ter zadržali relativno socialno povezanost.

O ukrepih se bodo posvetovali s socialnimi partnerji Zagotovil je, da se bodo o ukrepih posvetovali s socialnimi partnerji. V četrtek naj bi vlada že sklenila, ali naj še ta mesec v DZ pošlje interventni zakon in rebalans, ali morda tudi samo rebalans proračuna. Že v petek pa naj bi se vlada - tako predlaga Pahor - sestala z vrhom socialnih partnerjev na novem krogu pogajanj.

"S cilji reform se vsi bolj ali manj strinjamo" Kot je dejal, bi v petek želel ugotoviti, ali obstaja pripravljenost za nadaljevanje sprejemanja zdravstvene reforme in reform trga dela. Prepričan je, da se s cilji reform vsi "bolj ali manj strinjamo", zato bodo s socialnimi partnerji tudi preverili možnost za oblikovanje druge pokojninske reforme.

V tem tednu se bodo tudi seznanili z osnutkom strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami, ki ga je poslala agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Po njegovih besedah želijo "tudi s procesom privatizacije narediti korak naprej pri bolj uspešnem, bolj gospodarnem in za državni proračun prijaznem upravljanju z državnim premoženjem".

Na sestanku tudi vodstvo SD Popoldne se je sestal tudi kolegij predsednika SD. Največ pozornosti so namenili posledicam padca pokojninske reforme, je pojasnil podpredsednik SD Miran Potrč. Ocenili so, da prejeti glasovi za pokojninsko reformo predstavljajo nesporno jasno stališče volilnega telesa ne glede na razloge, zakaj so se volivci tako odločili, je pojasnil Potrč. Vlada ima po ocenah vodstva SD še vedno odgovornost, da oceni, kaj storiti za omilitev posledic, ki jih tako za razmere v državi kot tudi za položaj Slovenije v mednarodni skupnosti predstavlja padec reforme.

Na podlagi analize se mora vlada odločiti, "kako uresničiti spremembe pokojninske zakonodaje in kaj mora storiti za odpravo posledic, ki jih je padec reforme povzročil finančnemu položaju Slovenije".

"Ni dvoma, da ima vlada zelo nizko kredibilnost" Po Potrčevih besedah sicer ni dvoma, da ima vlada zelo nizko kredibilnost, kar je "gotovo pomemben razlog za rezultat na referendumu". Hkrati poudarja, da se še niso pogovarjali o tem, da bi vlada prenehala z delom oz. odstopila mandat, "temveč bo delala naprej in poskušala uresničevati svojo politiko. Ali se bo v bližnji prihodnosti to pokazalo kot realna možnost, pa bomo sproti ocenjevali", je pristavil podpredsednik SD.

Če bi se pokazalo, da Zares ali LDS nista več pripravljeni uresničevati vladnega programa, bodo morali na novo oceniti položaj. Potrč se namreč strinja, da "potrebno število glasov v parlamentu eden od razlogov, ki bo kazal na to, ali SD še lahko dovolj uspešno uresničuje temeljne cilje svoje vladne politike v DZ".

O rekonstrukciji se v SD še niso pogovarjali Koalicija ima sedaj veliko možnosti, eno od vprašanj je tudi rekonstrukcija vlade, se strinja Potrč, toda o tem se tokrat niso pogovarjali. Je pa po Potrčevih ocenah rekonstrukcija vlade številčno in vsebinsko lahko dodaten razlog, ki okrepi ali oteži uspešno delovanje vlade.

Vlačič: Vlado Janeza Janše smo že videli in ni bila uspešna Podpredsednik SD Patrick Vlačič je po kolegiju poudaril, da sama zamenjava vlade ne bo rešila težav Slovenije v gospodarstvu in drugje. Poudarja še, da smo vlado Janeza Janše že videli in "ni bila uspešna".

Ne spreglejte