SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo sklad dobil prednost pri izplačilih pred delavci Primorja?

3

termometer

Nekdanjim delavcem Primorja je prva izplačila za poplačilo plač in odpravnin iz stečajne mase prekrižal jamstveni sklad, ki želi, da stečajni upravitelj najprej poplača sklad, torej državo.

Javni jamstveni sklad je po stečaju Primorja jeseni 2012 delavcem nakazal prvi del pomoči. Založil je 2,3 milijona evrov za izplačilo neizplačanih minimalnih plač za zadnje tri mesece dela in del odpravnine za 646 delavcev.

Zdaj želi biti sklad prvi in prednostno poplačan. Iz stečajne mase pričakuje skoraj 1,8 milijona evrov poplačila ali ves denar, ki bi ga stečajni upravitelj Rudolf Hramec namenil obubožanim delavcem, za Dnevnik piše Nataša Ozebek.

Neenotna sodna praksa Sklad se je zato pritožil zoper prvo prednostno razdelitev, s čimer želi doseči enotno prakso stečajnih upraviteljev in prvostopenjskih sodišč. Delavci, ki na poplačilo plač čakajo že leto in pol, so ogorčeni in menijo, da so obubožani delavci najmanj primerni za utrjevanje sodne prakse.

Sodišča in stečajni upravitelji o tem, kdo so prednostni upniki, odločajo različno. Sklad je zato vložil pritožbo, s katero želi doseči enotno sodno prakso. Sklad pod vodstvom Roberta Marolta je prepričan, da bo to koristilo vsem delavcem tudi v drugih stečajnih postopkih, saj ne bo več negotovosti, kako bosta o tem odločila stečajni upravitelj in prvostopenjsko sodišče, še poroča Dnevnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin