Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
18.19

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nataša Pirc Musar

Natisni članek

Petek, 9. 5. 2014, 18.19

8 let, 3 mesece

Bo o novi šefinji RTV vendarle odločilo sodišče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Mandatno-volilna komisija DZ se strinja, da je mandat programskega svetnika RTV Matjaža Steržeta sporen, a o predlogu za razrešitev še ni odločala.

V začetku aprila je bila na glasovanju za mesto generalnega direktorja oziroma direktorice RTV Slovenija izvoljena Nataša Pirc Musar, ki je v tretjem krogu s 15 glasovi premagala Ljerko Bizilj, že krog pred tem je izpadel dozdajšnji direktor javnega servisa Marko Filli. A takoj po izvolitvi Musarjeve je v medije prišla informacija, da bi bila njena izvolitev lahko sporna, saj naj bi o novem direktorju RTV glasoval tudi Matjaž Sterže. Zadnji po 17. členu zakona o RTV namreč ne bi smel biti imenovan v programski svet javnega zavoda. V omenjenem členu piše, da v programski svet ne morejo biti izvoljene oziroma imenovane osebe, ki so ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bile člani organov političnih strank. Sterže je bil leta 2010 predsednik pokrajinskega odbora stranke Zares, pokrajinski odbor pa je po statutarnih določilih Zaresa organ stranke.

Opozicija želi pred odločitvijo preveriti tudi Kluna O mandatu Steržeta v programskem svetu so danes razpravljali člani mandatno-volilne komisije državnega zbora. Strinjali so se, da je ta sporen, a o predlogu opozicijskih poslancev, ki so predlagali njegovo razrešitev, niso glasovali. Člani omenjene komisije so namreč sprejeli sklep Janija Möderndorferja, ta je predlagal, da pred to odločitvijo pregledajo tudi, ali zakonske pogoje izpolnjuje predsednik nadzornega sveta RTV Miha Klun.

"Imamo tudi g. Kluna, ki po 17. in 26. členu zakona o RTV ne izpolnjuje pogojev za člana nadzornega sveta," je povedal Möderndorfer in to utemeljil z navedbo, da je Klun član občinskega odbora SDS. Jože Tanko iz SDS pa mu je odgovoril, da so po statutu SDS politični funkcionarji le predsedniki občinskih odborov, tako da njegov položaj v RTV ni sporen. O usodi Steržeta bo mandatno-volilna komisija odločila prihodnji teden.

Bo o Nataši Pirc Musar odločalo sodišče? Ali bi sporen glas Steržeta Nataši Pirc Musar lahko preprečil, da konec meseca začne voditi RTV? O tem bi lahko odločalo sodišče, če bi se pritožil kateri od protikandidatov. Ljerka Bizilj nam je povedala, da se na izbor programskega sveta ni pritožila, Marko Filli pa je bil bolj skrivnosten: "Ne komentiram!"

Ne spreglejte