Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nataša Pirc Musar

Torek, 13. 5. 2014, 8.41

8 let

Bo Nataša Pirc Musar ostala brez direktorskega stolčka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odločilni glas za izvolitev Pirc Musarjeve je prispeval Matjaž Sterže, ki zaradi politične funkcije nima veljavnega mandata. Svetniki bodo v sredo spet odločali, kdo je novi direktor.

Tako v podrobnem pravnem mnenju trdi profesor z ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat, ki dodaja, da je avtonomijo javnega zavoda treba zaščititi pred politiko. Za jutri je zato sklicana izredna seja programskega sveta RTV, na kateri lahko še enkrat volijo novega generalnega direktorja.

Po pomoč k pravniku Rajku Pirnatu Javni zavod RTV Slovenija je namreč zaradi spornega mandata programskega svetnika Matjaža Steržeta pri Inštitutu za javno upravo ljubljanske pravne fakultete, ki ga vodi Pirnat, naročil pravno mnenje.

Sterže je, čeprav je bil po statutu politične stranke Zares politični funkcionar še pred štirimi leti, podpisal izjavo, da pet let pred imenovanjem v programski svet RTV, kar eksplicitno prepoveduje zakon o RTV, to ni bil. V programski svet RTV ga je potrdil tudi državni zbor.

RTV Slovenija je pri pravniku Pirnatu prosila za naslednja pojasnila:

– Ali drži, da Sterže 19. decembra 2013, ko je bil imenovan za svetnika programskega sveta RTV, ni izpolnjeval pogojev za članstvo in kaj to pomeni za zakonitost njegovega mandata? – Kaj pomeni Steržetovo imenovanje za zakonitost imenovanja generalnega direktorja RTV? – Ali je sklep o imenovanju generalnega direktorja lahko izpodbojen in kdo ga lahko izpodbija? – Kako naj ravna programski svet v zvezi s sprejetimi sklepi o imenovanju generalnega direktorja s 7. aprila 2014?

Iz pravnega mnenja inštituta izhaja: Sterže zaradi članstva v organu stranke Zares ob imenovanju za programskega svetnika decembra 2013 in v času glasovanja o generalnem direktorju RTV Slovenija ni izpolnjeval pogojev za članstvo. Takšen sklep je mogoče izpeljati iz 17. člena zakona o RTV. Pogoja za članstvo ne izpolnjuje niti danes.

Steržetov glas ne bi smel vplivati na odločanje programskega sveta, vendar pa se je ravno to zgodilo pri imenovanju generalnega direktorja RTV Slovenija.

Nezakonitega imenovanja v programski svet ni moglo biti zaradi spregleda ali malomarnosti. Najmanj član organa stranke Zares (Sterže) je moral vedeti, da je član organa politične stranke, zato je zavestno kršil zakon. Takšne kršitve zakona in ustavnih pravic ter posledic, ki so s tem nastale, ni mogoče dopustiti, vendar pa je treba pri tem upoštevati postopkovna pravila, ki omogočajo odpravo nastalih posledic.

Pirnat poziva programske svetnike, naj delajo v interesu gledalcev in poslušalcev Državljani, ki vsak mesec plačujemo RTV-prispevek, namreč pričakujemo, da bo izvolitev novega direktorja javnega zavoda brez sence dvoma o zakonitosti izbire. Iz mnenja Rajka Pirnata še izhaja, da je bil namen zakonodajalca, da javno medijsko hišo čim bolj odločno zaščiti pred posegi politike. Po Pirnatovem mnenju bi moral temu ustrezno v dobro vseh gledalcev in poslušalcev ukrepati tudi programski svet.

Steržetov glas je bil ključen Kaj Steržetov položaj in ravnanje pomenita za imenovanje generalnega direktorja? Iz mnenja izhaja, da je sporni glas najmanj v dveh krogih vplival na odločanje programskega sveta in s tem na končno odločitev.

V drugem krogu je zaradi spornega glasu izpadel eden od kandidatov, ki bi se sicer lahko uvrstil v naslednji krog glasovanja. V tretjem krogu pa je bil sporni – petnajsti – glas ključen za imenovanje generalne direktorice. Takšno ravnanje je bistvena kršitev postopkovnih pravil, vendar to ne pomeni, da je odločitev neobstoječa. So pa zoper omenjeno kršitev na voljo izpodbojna pravna sredstva.

Protikandidata se nista pritožila Iz pravnega mnenja izhaja, da bi imenovanje Nataše Pirc Musar lahko izpodbijali njeni protikandidati, če mislijo, da je bil kršen postopek izbire novega vodje RTV Slovenija. Po zakonu o zavodih lahko to storijo v 15 dneh po prejemu obvestila o izbiri, vložijo lahko zahtevo za sodno varstvo na sodišču.

Tega zagotovo ni storila Ljerka Bizilj, dozdajšnji direktor Marko Filli, ki je izpadel v drugem krogu, pa prejšnji teden ni želel odgovoriti na vprašanje, ali se je zoper odločitev programskega sveta morda pritožil. Včeraj nam je Filli dejal: "Spoštujem odločitev programskega sveta in nisem sprožil sodnega spora."

Programski svet lahko obnovi postopek izbire direktorja RTV Odločitev je zdaj na strani programskega sveta. Iz Pirnatovega mnenja izhaja, da bi lahko ta s smiselno uporabo določb splošnega upravnega postopka izpeljal obnovo postopka izbire generalnega direktorja. To bi lahko storil s sklepom, s katerim bi določil, da se ponovi glasovanje o kandidatih, ki so izpolnjevali pogoje za generalnega direktorja. Sklep o obnovi bi moral programski sklep sprejeti z večino glasov prisotnih članov.

Pirnat meni, da sklepa o obnovi glasovanja, če bi ga programski svet sprejel, ne bi bilo mogoče sodno izpodbijati. Takšen sklep bi tudi zadržal izvršitev prve odločitve o izbiri, torej imenovanje Pirc Musarjeve na položaj generalnega direktorja RTV Slovenija.

Programski svet mora sicer o izbiri generalnega direktorja odločiti v razumnem času, še navaja pravno mnenje Rajka Pirnata. Kandidati za generalnega direktorja imajo po prejemu obvestila o izbiri možnost tožbe na delovnem sodišču.

Pirc Musarjeva se že pripravlja na prevzem poslov Nataša Pirc Musar, ki naj bi mandat generalnega direktorja RTV prevzela konec tega meseca, nam je potrdila navedbe naših virov, da je bila že večkrat po spornem imenovanju v javnem zavodu.

"Pravkar ste me ujeli pri pogajanjih s honorarnimi sodelavci," nam je včeraj povedala Pirc Musarjeva. Na naše vprašanje, ali je že aktivna v RTV, nam je odgovorila: "Poslušam stvari, ki me čakajo takoj po 26. maju. Nič drugega."

Filliju je razlagala pravo Na RTV buri duhove ravnanje Pirc Musarjeve, ki naj bi v času pritožbenega roka protikandidata Marka Fillija in Ljerko Bizilj prepričevala, naj se ne pritožita na sklep o izbiri generalnega direktorja. Zdaj naj bi ju prepričevala, naj v primeru obnove postopka in ponovitve glasovanja odstopita od kandidature.

Na vprašanje, ali je svoja protikandidata res prepričevala, naj se ne pritožita na sporno odločitev programskega sveta o njenem imenovanju, je odgovorila: "Jaz sem se z gospodom Fillijem pogovarjala o tem, kako se je odločil, pa morate vprašati njega. Dejansko sem mu samo povedala, kaj pravi pravo."

Ne spreglejte