Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
29. 6. 2016,
6.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

5

Natisni članek

Koper protestni shod protest shod Luka Koper

Sreda, 29. 6. 2016, 6.48

6 let, 6 mesecev

Bo Miro Cerar prisluhnil vzklikom z Obale? #foto #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

5

"V nasprotnem primeru se vidimo pred parlamentom v Ljubljani," nam je na to vprašanje odgovoril eden od udeležencev koprskega shoda novoustanovljene civilne iniciative Vstala Primorska – Vstani Slovenija. Ta med drugim nasprotuje morebitni prodaji Luke Koper in zahteva gradnjo drugega tira. 

Na shodu je bilo slišati veliko kritik zoper šefa SDH Marka Jazbeca ter tudi vlado Mira Cerarja, predvsem infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča

Pred Luko Koper in na Titovem trgu v središču mesta se je zbralo okrog tri tisoč ljudi, večinoma predstavnikov različnih civilnih iniciativ in sindikatov. | Foto: Pred Luko Koper in na Titovem trgu v središču mesta se je zbralo okrog tri tisoč ljudi, večinoma predstavnikov različnih civilnih iniciativ in sindikatov.

Protestnike so z udeležbo podprli politiki Združene levice na čelu z Luko Mescem. Župana Borisa Popoviča, ki je v preteklosti ostro kritiziral kadrovanje "Ljubljane" v Luki Koper, na shodu ni bilo. | Foto: Protestnike so z udeležbo podprli politiki Združene levice na čelu z Luko Mescem. Župana Borisa Popoviča, ki je v preteklosti ostro kritiziral kadrovanje "Ljubljane" v Luki Koper, na shodu ni bilo.

"V Mariboru so vrgli župana. Mi bomo vlado," je eden od sindikalistov uvodoma spomnil na proteste zaradi mariborskih radarjev iz leta 2012, ki so bili usodni za župana Franca Kanglerja.. | Foto: "V Mariboru so vrgli župana. Mi bomo vlado," je eden od sindikalistov uvodoma spomnil na proteste zaradi mariborskih radarjev iz leta 2012, ki so bili usodni za župana Franca Kanglerja..

Na včerajšnjem shodu je bilo slišati gesla proti kapitalizmu, Evropi in privatizaciji. Udeleženci so aplavz namenili Britancem, ki so pretekli teden na referendumu izglasovali izstop iz EU. "Pokazali so nam pot," je povedal eden od sindikalistov. | Foto: Na včerajšnjem shodu je bilo slišati gesla proti kapitalizmu, Evropi in privatizaciji. Udeleženci so aplavz namenili Britancem, ki so pretekli teden na referendumu izglasovali izstop iz EU. "Pokazali so nam pot," je povedal eden od sindikalistov.

Protestniki zahtevajo imenovanje delavskega predstavnika v nadzorni svet SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, in delavsko soupravljanje. | Foto: Protestniki zahtevajo imenovanje delavskega predstavnika v nadzorni svet SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, in delavsko soupravljanje.

Zahtevajo še ureditev novega vhoda v pristanišče, razširitev državnega prostorskega načrta koprskega pristanišča, sprejem programa razvoja Luke Koper do leta 2020 ter takojšnjo razrešitev odgovornih za nastalo situacijo v Luki. | Foto: Zahtevajo še ureditev novega vhoda v pristanišče, razširitev državnega prostorskega načrta koprskega pristanišča, sprejem programa razvoja Luke Koper do leta 2020 ter takojšnjo razrešitev odgovornih za nastalo situacijo v Luki.

Med zahtevami je tudi, da morajo odgovorni zamrzniti osebno premoženje osumljencev gospodarskega kriminala.

Shod je minil v znamenju glasnih žvižgov in skandiranja, a brez kakršnihkoli izgredov. | Foto: Shod je minil v znamenju glasnih žvižgov in skandiranja, a brez kakršnihkoli izgredov.

Premier Miro Cerar je že pred shodom zatrdil, da Luka Koper ostaja v državni lasti, saj je opredeljena kot strateška naložba. Podobno je v oddaji 24 ur na Pop TV po shodu dejal tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ki meni, da protestniki in vlada zasledujejo isti cilj: gradnjo drugega tira in razvoj Luke, ki mora ostati državna. | Foto: Premier Miro Cerar je že pred shodom zatrdil, da Luka Koper ostaja v državni lasti, saj je opredeljena kot strateška naložba. Podobno je v oddaji 24 ur na Pop TV po shodu dejal tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič, ki meni, da protestniki in vlada zasledujejo isti cilj: gradnjo drugega tira in razvoj Luke, ki mora ostati državna.

Ne spreglejte