Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
11. 1. 2019,
8.17

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

18

Natisni članek

Argument Planet TV zdravstvo Jernej Pikalo

Petek, 11. 1. 2019, 8.17

5 let, 3 mesece

Ministrstvo o odvzemu denarja priznanemu zdravniku: Ni razloga za Pikalov odstop #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

18

"Če bi bil jaz osebno v takšni situaciji, ne bi imel dvomov, kaj narediti," je na vprašanje, ali bi moral minister za izobraževanje Jernej Pikalo odstopiti s položaja, v oddaji Argument na Planet TV odgovoril kardiolog Marko Noč, ki mu je agencija za raziskovalno dejavnost ukinila financiranje raziskovalnega programa. "Nobenega razloga ni, da bi minister odstopil," sporočajo z ministrstva.

Planet TV. | Foto: Kardiolog in specialist interne medicine v ljubljanskem kliničnem centru Marko Noč je po 14 letih ostal brez javnega denarja za svoj raziskovalni program. Čeprav je Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) njegov program ocenila pozitivno in sklenila, da rezultati programa upravičujejo vlaganje javnih sredstev, je financiranje programa ukinila, kar je s podpisom potrdil šolski minister Jernej Pikalo.

Marko Noč
Novice Marko Noč: Sledite denarju in našli boste ljudi, ki iz ozadja obvladujejo zdravstvo #intervju

V sistemu, ki je okužen s korupcijo, se je Noč proslavil kot žvižgač v primeru nabave žilnih opornic. Mnogi so prepričani, da je ravno zato ostal brez financiranja svojega programa.

Noč: Želim, da priznajo napako

"Jaz sem najbolj prizadet zaradi človeške plati. Izredno sovražim dvoličnost, zahrbtnost in hinavščino. Šele ko sem zadevo prespal, sem začel razmišljati o vsebinski plati te odločbe. Takrat sem se odločil, da je to šlo predaleč in da bom uporabil vsa pravna sredstva, da ta denar vrnem naši raziskovalni skupini," je v oddaji Argument na Planet TV poudaril Noč.

"Najprej si želim, da spoznajo in priznajo napako ter nam vrnejo raziskovalni program. Predvsem zaradi mojih sodelavcev. Kar se tiče odstopov, sem zdravnik, raziskovalec, nisem politik, ampak če bi bil jaz osebno v takšni situaciji, ne bi imel dvomov, kaj narediti," pa je odgovoril na vprašanje, ali bi moral minister za izobraževanje Jernej Pikalo zaradi objektivne odgovornosti odstopiti s položaja.

Novice Argument: Kako je priznani kardiolog ostal brez raziskovalnega programa #foto #video

Pod sklep, da po 14 letih ukinejo raziskovalni program, nad katerim je bedela ekipa pod vodstvom Noča, se je decembra lani podpisal minister za izobraževanje Jernej Pikalo. | Foto: Nebojša Tejič/STA Pod sklep, da po 14 letih ukinejo raziskovalni program, nad katerim je bedela ekipa pod vodstvom Noča, se je decembra lani podpisal minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Foto: Nebojša Tejič/STA

Ministrstvo: Nikakršnih zapletov ni bilo

Ministra smo zato povprašali, ali bo odstopil s položaja. Iz službe za odnose z javnostmi so nam odgovorili, da jih naše vprašanje preseneča, "saj je ministrstvo pri pripravi odločbe kot vselej v celoti sledilo predlogu znanstvenega sveta Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS)".

Novice Razkrivamo šokantno pismo Gregoriča: piše tudi o nepotrebnih smrtih otrok #foto #video

"Minister, pristojen za znanost, v skladu z Zakonom o raziskovalni in razvojni dejavnosti izda odločbo o podelitvi koncesije na podlagi predloga podelitve koncesije, ki ga pripravi znanstveni svet agencije. Gre za povsem ustaljen postopek, ki tudi v tem primeru ni v ničemer odstopal od ostalih tovrstnih postopkov. Nikakršnih zapletov ni bilo, torej," so zapisali in dodali:

"Minister je podpisal sklep znanstvenega sveta ARRS o predlogu izbora prijav raziskovalnih organov, iz katerega povsem nedvoumno izhaja, da znanstveni svet ministru predlaga 'zavrnitev prijave za nadaljevanje financiranja raziskovalnega programa, saj v postopku ocenjevanja ta prijava ni dosegla skupne ocene, višje od 14 točk'."

magnetna resonanca
Novice Paciente so pošiljali k zasebniku, čeprav je država kupila novo napravo #video #Argument

"Vsi raziskovalni programi so ocenjeni na enak način"

Kot so poudarili, v izogib kakršnemu koli vplivu politike, primerljivo z mednarodnimi dobrimi praksami, evalvacijske procese opravlja ARRS (v skladu z veljavnimi pravili, katerih oblikovanje je večinoma v rokah znanstvenega sveta in upravnega odbora agencije). O izbiri raziskovalnih in infrastrukturnih programov ter projektov v skladu z Zakonom o raziskovalni in razvojni dejavnosti na podlagi neodvisnega ter po metodologiji in merilih mednarodno primerljivega preverjanja odloča ARRS, ki tudi izvaja njihovo financiranje, so poudarili na ministrstvu.

"To velja tudi za raziskovalne programe, ki jim je podeljena koncesija, saj so vsi predlogi raziskovalnih programov ocenjeni na enak način. S tem je zagotovljena konsistentnost ocenjevalnega postopka. Tako ministrstvo, skladno z nacionalnim pravnim redom, podeli koncesije, kjer pa v celoti sledi rezultatom ocenjevalnega postopka, izvedenega na ARRS. Nobenega razloga ni, da bi minister odstopil," so sklenili.

Spodaj si oglejte še zgodbi iz oddaje Argument o dogajanju na Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in aferi v celjski bolnišnici.

Video: Planet TV

Video: Planet TV

 

 

 

Ne spreglejte