Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

legalizacija marihuana

Sreda, 11. 12. 2013, 10.50

8 let

Bo marihuana po Urugvaju legalizirana tudi v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Urugvaj postaja prva država na svetu, kjer bo legalizirana proizvodnja, trgovina in uporaba marihuane. V Sloveniji zagovorniki legalizacije zbirajo podpise.

Južnoameriška država Urugvaj je namreč od včeraj še bližje popolni legalizaciji marihuane, saj je državni senat potrdil predlog zakona. Predsednik države Jose Mujica bo zakon podpisal, veljati pa naj bi začel aprila prihodnje leto.

Nov zakon prebivalcem Urugvaja, ki so dopolnili 18 let, dovoljuje, da si doma vzgojijo do šest rastlin marihuane, vendar se bodo morali predhodno registrirati. Marihuano pa bo mogoče kupiti tudi v lekarnah, in sicer do 40 gramov na mesec na osebo.

Večja uporaba mamil med mladimi? Ankete kažejo, da večina Urugvajcev sprejeti reformi nasprotuje. Nasprotniki reforme tako trdijo, da se bo povečala uporabo mamil med mladimi, ker bo marihuana lažje dostopna. Na drugi strani pa zagovorniki reforme trdijo, da je mamilo že zdaj dostopno vsem, ki bi ga želeli uporabljati. Zato z urejenim državnim nadzorom želijo uživanje mamila zmanjšati.

Urugvaj je sicer država s 3,3 milijona prebivalci, kjer po uradnih podatkih marihuano uživa 128 tisoč ljudi.

Bo marihuana legalizirana tudi v Sloveniji? Uporaba marihuane v kakršnekoli namene v Sloveniji trenutno ni dovoljena. Slovenski konopljin socialni klub od sredine oktobra zbira podpise za tri predloge zakonov, ki bi po njihovih navedbah uredili zakonodajo na tem področju. Kot pojasnjuje predsednik društva Jaka Bitenc, gre za upoštevanje temeljnih človekovih pravic, zato predlagajo in zbirajo podpise za:

predlog zakona o samozdravljenju, ki daje pravico do odločanja o lastnem telesu in načinu ohranjanja svojega imunskega sistema ter hkrati pravico do gojenja rastlin v te namene.

Predlog zakona o konoplji, ki usklajuje slovensko zakonodajo z mednarodnimi konvencijami in resolucijami, ki jih je podpisala Slovenija.

Predlog zakona o osnovnem bivanju, ki med drugim daje pravico do brezplačnega najema neobdelanih državnih kmetijskih zemljišč za ekološko uporabo za lastne potrebe.

Kaj to pomeni? Vsak posameznik bi tako lahko vzgojil približno kilogram konoplje za samooskrbo in bi se tako zdravil sam. Možna bi bila tudi pridobitev marihuane na recept, uvedle pa bi se še posebne trgovine z omejenim dostopom, poznane kot kanabis klubi. Gre za neke vrste skupno gojenje medicinske konoplje za lastno uporabo. Nadzor prometa in kakovosti konoplje bi vršila Javna agencija za konopljo.

Za vsak zakon predlagatelji potrebujejo 5 tisoč overjenih podpisov, zbiranje podpisov pa se konča jutri. Če bo zbranih dovolj podpisov, bodo o predlaganih zakonih odločali poslanci v državnem zboru.

Ne spreglejte