Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2022,
9.47

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

5

Natisni članek

šport infrastruktura športniki proračun rebalans

Sreda, 19. 10. 2022, 9.47

1 leto, 6 mesecev

Bo Golobova vlada zagotovila zakonska sredstva za športno infrastrukturo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

5

dvorana Tivoli | Foto Nebojša Tejič/STA

Foto: Nebojša Tejič/STA

Državni zbor je dva tedna pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami soglasno sprejel zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo. Po njem bi morala država v naslednjih petih letih za investicije v športno infrastrukturo nameniti v povprečju 30 milijonov evrov letno, skupaj torej 150 milijonov evrov. A proračunski dokumenti Golobove vlade za prihodnji dve leti, ki naj bi jih v parlamentu potrjevali prihodnji mesec, tega zneska še ne predvidevajo, poroča časnik Delo.

Po poročanju Dela je v rebalansu proračuna za prihodnji dve leti predvidena le polovica tega zneska, torej 15 milijonov evrov za vsako leto.

Kot ugotavlja Delo, se pri izvajanju zakona uresničujejo opozorila parlamentarne zakonodajne službe o nedodelanosti zakona, ki skoraj ne predvideva, kakšno športno infrastrukturo naj bi financiral oziroma sofinanciral. Prioritetna področja naj bi skladno s poslanskim zakonom določila šele vsakokratna vlada z letnim načrtom do 31. marca v tekočem letu.

Tega pa Golobova vlada še ni storila. Tudi zato na ministrstvu za izobraževanje odgovarjajo, da glede na dosedanje izkušnje pri sofinanciranju občinskih investicij, ko je bilo nujno zamikanje dinamike financiranja zaradi težav občin pri pridobivanju investicijske dokumentacije in izvedbi gradbenih del, predvidevajo, da bodo za leto 2023 načrtovana sredstva zadoščala. "Če ne bo tako, bomo med izvrševanjem proračuna iskali možnosti za povečanje financiranja, kot je že bila praksa v preteklih letih," so napovedali za Delo in dodali, da zakon predvideva možnost realizacije višjega zneska v prihodnjih letih.

Kako to, da ni predvidenih sredstev niti v finančnem načrtu za leto 2024, na vprašanja časnika niso odgovorili ne na ministrstvu za finance ne na ministrstvu za izobraževanje. So pa na zadnjem napovedali, da ga bodo vendarle dopolnili in obseg povečali na 31 milijonov evrov. Zavedajo se, da bo treba izpad sredstev nadomestiti v prihodnjih letih. Na finančnem ministrstvu pa dodajo, da je načrtovanih 15 milijonov evrov kar 2,6-krat več kot v že sprejetem finančnem načrtu za leto 2023.

Ne spreglejte