Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Blaž Kavčič Katarina Kresal LDS

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 17.12

8 let

Blaž Kavčič za razrešitev Kresalove s čela LDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DS Blaž Kavčič se bo v sredo na seji sveta LDS zavzel za razrešitev Katarine Kresal s čela stranke.

Kresalova je konec maja Kavčiča premagala v tekmi za predsedniško mesto LDS, vendar bo potem, ko je zaradi očitkov pri najemu prostorov NPU zapustila mesto ministrice za notranje zadeve, preverila še zaupanje v stranki. Kresalova je že po odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS. Za odstop z ministrskega mesta se je odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo negativno mnenje. "Sedanje stanje je slabo za LDS" Zadnji dogodki v LDS, zaradi katerih je Kresalova odstopila kot ministrica, po mnenju Blaža Kavčiča, sicer vidnega člana LDS, v javnosti krepijo občutek o "zlitosti LDS z vplivom elit v Sloveniji". Sedanje stanje je slabo za LDS, poudarja, saj katera koli stranka, ki ima "take utemeljene očitke na ramenih vodstva, težko deluje". Sam je, pravi, zaradi stanja v LDS zaskrbljen in ni optimist.

"Ne gre za izoliran eksces"

Po njegovih ocenah je namreč le vprašanje časa, kdaj bodo ti procesi pripeljali do večjih težav, saj "ne gre za izoliran eksces, temveč za vzorec predstav vladajoče elite o samopostrežbi z davkoplačevalskim denarjem". Opozoril pa je, da je računsko sodišče glede najema prostorov za NPU odločalo zelo dolgo.

Ocenjuje, da bo Kresalova zaupnico prejela V sredo bo Kavčič glasoval proti Kresalovi, vendar ne pričakuje, da bodo svetniki njegovo kritično stališče večinsko delili. Formalnih postopkov za razrešitev Kresalove z mesta predsednice stranke ne bo sprožal, saj je postopek zaupnice sprožila predsednica sama. Glede možnosti sprememb na kratek rok zaradi že predstavljenih stališč vodstva LDS Kavčič ni optimist in tudi ocenjuje, da bo Kresalova zaupnico prejela.

Ni pa po Kavčičevih besedah pričakovati, da bi glasovanje proti Kresalovi pomenilo njegovo vnovično ponudbo za vodenje stranke, saj je to "popolnoma nov premislek".

Anderlič ne vidi razlogov za odstop Kresalove Predsednik sveta LDS Anton Anderlič v sredo pričakuje odgovore, pojasnila in argumente Kresalove, nakar bodo odločali o zaupnici. Trenutno pa ni razloga, da bi govorili o nezaupnici, je ocenil Anderlič, ki trenutno ne vidi razlogov za to, da bi Kresalovo razrešili z mesta predsednice LDS ali pa da bi morala odstopiti.

Kavčičevo stališče Anderlič komentira skopo, saj da je v domeni posameznika, "kaj bo predlagal in ali bo vztrajal na argumentih".

Do odstopa Kresalove z mesta ministrice so se izrekli tudi vprašani v anketi Dela. Njen nepreklicni odstop s funkcije odobrava kar 82,3 odstotka vprašanih. 61,6 odstotka jih ocenjuje, da Kresalova po odstopu lahko politično preživi, nasprotno jih meni 32,6 odstotka.

Ne spreglejte