Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2023,
14.53

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

9

Natisni članek

reforma Robert Golob Danijel Bešič Loredan ZZZS

Torek, 14. 2. 2023, 14.53

1 leto, 2 meseca

Bešič Loredan na skupščini ZZZS: O vsem bomo odločali z najširšim konsenzom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

9

Daniel Bešič Loredan | Minister Bešič Loredan je dejal, da vlada skupščine in članov ZZZS ne krivi za trenutno stanje, a da je zavod odgovoren za to, da se denar smotrno porabi. | Foto STA

Minister Bešič Loredan je dejal, da vlada skupščine in članov ZZZS ne krivi za trenutno stanje, a da je zavod odgovoren za to, da se denar smotrno porabi.

Foto: STA

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na izredni seji obravnavala napovedano zdravstveno reformo. Minister Danijel Bešič Loredan je članom skupščine dejal, da vlada zavoda ne krivi za trenutno stanje, a da mora ta biti odgovoren za to, da se denar porablja smotrno. Nekateri člani skupščine ZZZS se bojijo, da bodo med pripravo reforme ostali izvzeti iz razprave.

Skupščina ZZZS je obravnavala napovedano zdravstveno reformo, seje pa se je udeležil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan

Analiza zdravstvenega sistema je po besedah premierja Roberta Goloba pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli. Kot je dodal, je lahko zdravstvena reforma le celovita in se je treba lotiti v središčni točki, pri ZZZS. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so tedaj zavrnili očitke, da je jedro problematike ZZZS in da naj bi pred vlado skrival nekatere podatke.

Cilj: učinkovita poraba javnih sredstev

Člani skupščine so tako na seji od ministra za zdravje v uvodu zahtevali odgovor, zakaj je reformo treba začeti ravno pri ZZZS. Minister je dejal, da vlada skupščine in članov ZZZS ne krivi za trenutno stanje, a da je zavod odgovoren za to, da se denar smotrno porabi, je za TV Slovenija poročala Nastja Stopar.

Vlada želi sistem digitalizirati, tako da bo pregleden in da bo jasno, kam gre denar, za kaj se porablja in zakaj nekatere bolnišnice za enake storitve porabijo več denarja kot druge. Cilj je, da so javna sredstva najučinkoviteje porabljena.

Digitalizacija je sicer le ena od reformnih izhodišč, ki jih na ministrstvu želijo uvesti z začetkom naslednjega leta, ko naj bi po napovedih reformirali tudi plačni sistem javnih uslužbencev, uredili problematiko družinske in urgentne medicine ter prenovili ZZZS. Z reformo želi vlada nasloviti tudi kader, absentizem, koncesionarstvo ter financiranje, a rešitve za to naj bi zaživele z letom 2025.

Tatjana Mlakar
Novice Direktorica ZZZS: Podpiramo reformo, a Golobove očitke zavračamo #video

Odprta vprašanja o tehnološkem kadru in podatkih

Alenka Kolar z ministrstva za zdravje je predstavila idejo zakona o digitalizaciji: želijo, da je sistem enoten, pri pripravi pa predvidevajo težave predvsem pri iskanju tehnološkega kadra, pri podatkih, odprta ostajajo vprašanja, kateri zdravstveni delavci bodo imeli vpogled v pacientove podatke, v katere podatke, koliko časa in tudi, kakšno vlogo ima pri tem pacient.

ZZZS reformo sicer podpira

Napovedano zdravstveno reformo sicer v ZZZS pozdravljajo, s pojasnili ministra Danijela Bešiča Loredana glede napovedane zdravstvene reforme in vloge ZZZS pa številni niso zadovoljni. 

Predsednik skupščine Drago Delalut je ministrstvu še očital, da se s hitrim sprejemanjem zakonodaje ustvarja vtis, da razprava z javnostjo ni zaželena. Bešič Loredan je pojasnil, da temelje strukturnih sprememb ZZZS pripravlja vladna skupina, s pripravljenimi rešitvami pa naj bi ZZZS seznanili v treh tednih. O vsem bomo odločali z najširšim mogočim soglasjem, je zatrdil minister. 

Na ZZZS pričakujejo tudi okrepitev socialnega modela zdravstvenega zavarovanja, uvedbo strukturnih sprememb na področju upravljanja in organizacije v zdravstvu ter izboljšanje javnofinančnih virov za zdravstvo. Z reformo naj bi tudi poskrbeli za dolgoročno vzdržnost zdravstvenega sistema. 

Med daljšo razpravo je predstavnica zavarovancev Martina Vuk posvarila pred tem, da bi javni zdravstveni zavodi postali gospodarske družbe. "Koncesionarji so gospodarske družbe in kaj imamo – kreativno računovodstvo in poslovanje. Namen zdravstva ne sme biti ustvarjanje dobička," je dejala.

Dva nova člana skupščine

Vlada je na dopisni seji razrešila tri člane skupščine ZZZS, predstavnike delodajalcev za področje državne uprave in negospodarskih javnih služb, in sicer Heleno Ulčar ŠumčićIreno Drmaž in Oskarja Salecla. Za preostanek mandata, do 25. oktobra 2025, je za predstavnika delodajalcev za področje državne uprave in negospodarskih javnih služb imenovala Petra Štembergerja in Mirando Groff Ferjančič.

Novinarska konferenca Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ZZZS. Damjan Kos, Tatjana Mlakar, Daniela Dimić.
Novice ZZZS bo lanski 133-milijonski primanjkljaj pokril iz lastnih virov
ZZZS
Novice Koga moti skupščina ZZZS?
Ne spreglejte