Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti begunci ZDA

Petek, 27. 11. 2015, 9.08

8 let

Begunski centri po državi v veliki meri prazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Namestitveni in sprejemni centri za begunce po Sloveniji so bili zvečer znova večinoma prazni. V Begunska kriza je terjala nova otroška življenja.

Tisoč beguncev je v Slovenijo prispelo z vlakom, ki je dopoldan v spremstvu hrvaških policistov pripeljal na mejni prehod Dobova. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi so jih z vlakom in avtobusi napotili proti Jesenicam, kjer so prečkali mejo v Avstrijo.

Trenutno je po navedbah Policijske uprave Novo mesto v sprejemnem centru v Dobovi še 51 migrantov, ki bodo v večernih urah v spremstvu slovenskih policistov nadaljevali pot v notranjost države.

Po napovedih hrvaških varnostnih organov bo po 21. uri iz Slavonskega Broda v Slovenijo prispel naslednji vlak, na katerem naj bi bilo nekaj več kot tisoč migrantov.

Pred turško obalo utonilo šest otrok V bližini turške obale je danes v nesrečah dveh gumijastih čolnov z begunci, ki so poskušali iz Turčije priti v Grčijo, utonilo najmanj šest otrok, poročajo turški mediji. Prvi čoln, na katerem je bilo 55 sirskih in afganistanskih pribežnikov, je zaradi močnega vetra in visokih valov potonil v bližini turškega mesta Ayvacik, potem ko je odplul proti grškemu otoku Lezbos.

Turška obalna straža je v okolici čolna našla trupla štirih afganistanskih otrok. Drugi dve otroški trupli pa so našli ob čolnu, ki je potonil ob jugozahodni obali Turčije in je bil namenjen proti grškemu otoku Kos.

IOM: Upočasnitev toka beguncev je posledica vaj turške obalne straže Upočasnitev migrantskega toka v zadnjih dneh so najverjetneje povzročile vaje turške obalne straže, je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM). Poudarili so, da je od konca tedna do srede število migrantov spet hitro naraslo.

Muižnieks: Madžarska v odgovoru na begunsko krizo krši človekove pravice Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks je po tridnevnem obisku na Madžarskem danes dejal, da Madžarska v odgovoru na begunsko krizo ni spoštovala človekovih pravic. Opozoril je, da so z ukrepi izredno otežili dostop do mednarodne zaščite in neupravičeno kriminalizirali migrante in prosilce za azil.

V četrtek v Slovenijo vstopilo manj kot dva tisoč beguncev in migrantov Danes je en izredni vlak iz Dobove v Avstrijo prepeljal 544 migrantov, z avtobusi pa jih je Slovenija v Avstrijo prepeljala 400.

V Slovenijo je od sredine oktobra vstopilo 268.619 migrantov, v četrtek jih je prvič od takrat vstopilo manj kot dva tisoč. V nastanitvenih centrih jih je bilo danes ob 6. uri 116, medtem ko so bili sprejemni centri prazni. Od 20. oktobra je državo zapustilo 258.686 migrantov.

Bruselj ZDA zaprosil za večjo pomoč v migrantski krizi Ameriški medij Politico poroča, da so vodilni funkcionarji EU že oktobra prosili ZDA, naj pri spopadanju z veliko begunsko in migrantsko krizo pomagajo z vojaškim sodelovanjem v Sredozemlju proti tihotapcem ljudi, s pritiskom na arabske zaveznice, da sprejmejo več ljudi, in da jih tudi ZDA sprejmejo več.

ZDA naj bi izrazile pripravljenost na sodelovanje, katerega podrobnosti še dodelujejo, šlo pa naj bi za izmenjavo informacij med udeleženci evropske operacije proti tihotapcem ljudi v Sredozemlju od Libije do Bližnjega vzhoda z ameriško šesto floto, ki je nameščena v Sredozemlju.

ZDA lahko pomagajo na balkanski poti in na morju Eno od znamenj, da se nameravajo ZDA bolj vplesti v krizo, je po poročanju Politica tudi obisk podpredsednika ZDA Josepha Bidna v Zagrebu na vrhu procesa Brdo–Brioni.

ZDA lahko pomagajo na t. i. balkanski poti in na morju. EU je predlagala, da ZDA pomagajo z urjenjem in tehnično opremo tranzitnim državam Zahodnega Balkana za boljši nadzor na mejah in procesiranje ljudi.

Ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za notranje zadeve smo prosili za pojasnila glede omenjene pomoči. Iz MNZ so sporočili, da niso seznanjeni s tem, da bi EU zaprosila ZDA za pomoč, "niti to ni bilo predmet razprav na delovnih telesih iz pristojnosti MNZ ali Policije".

"Politico.com v članku poroča o osnutku oz. delovni verziji internega dokumenta Evropske komisije," pa poudarjajo na ministrstvu za zunanje zadeve in dodajajo, da pri begunski in migracijski krizi ne gre za problematiko skupine držav, ampak za evropsko problematiko, ki se pa lahko učinkovito naslovi na globalni ravni, še posebej, ko govorimo o vzrokih krize, zato podpirajo aktivnosti Evropske komisije pri zagotavljanju globalne odgovornosti in solidarnosti s strani partnerskih držav.

Ne spreglejte