SiolNET. Novice Slovenija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

"Bee the change" za boljši in prijaznejši svet za vse

Oglasno sporočilo

"Bee the change" je osnovno vodilo zavedanja, da se spremembe začnejo najprej v nas samih. To je bil osrednji moto razprave v okviru Svetovnega dneva čebel, ki jo je organiziralo podjetje Medex. Razprava, usmerjena v prihodnost, je poudarila zavedanje o pomenu opraševalcev, ne le čebel, temveč tudi čmrljev, metuljev in muh, ki so odgovorni kar za 75 odstotkov pridelka hrane. Predstavili so tudi pomembnost pogozdovanja na degradiranih območjih sveta, kjer je človek, zaradi potrebe po gradbenem materialu, kurjavi in bivalnem prostoru, izsekal gozdove in popolnoma porušil naravno ravnotežje. Zato so se odločili, skupaj s slovenskim sejalnim projektom Treecelet, posaditi deset tisoč medovitih dreves v Tanzaniji. V okviru trajnostnega delovanja in opolnomočenja žensk so podpisali tudi generalno pokroviteljstvo z Ženskim nogometnim klubom Radomlje.

Na fotografiji: Aleša Mižigoj, direktorica Medexa | Foto: Na fotografiji: Aleša Mižigoj, direktorica Medexa

Na okrogli mizi so direktorica podjetja Aleša Mižigoj, dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine, ustanovitelj projekta Treecelet Miha Hrovat ter Ivan Esenko, pisatelj in fotograf, spregovorili, kako vsak na svojem področju delujejo v dobrobit narave.

Medex_CP_X3503 | Foto:

V pogovoru so se dotaknili pomembnosti ozaveščanja o naravnem sobivanju, saj trenutno človek za dosego svojih ciljev nepremišljeno izrablja naravne vire. Posledica takšnega ravnanja je vsako leto osem milijonov razseljenih ljudi zaradi poplav in višanja gladine morja. V Evropi pa je prst na območjih, kjer se ukvarjajo z intenzivnim kmetijstvom, na primer na Nizozemskem, opustošena kar štiri metre v globino in bi potrebovala celih sto let, da bi se obnovila. Največje težave s spremembo delovanja imajo prav gotovo v državah v razvoju, saj v želji nahraniti prebivalstvo ne razmišljajo o ohranitvi narave. Podjetje Medex je zato sklenilo partnerstvo s Treeceletom, ki v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom sadi drevesa na Madagaskarju, v Tanzaniji in na drugih območjih, kjer je človek gozdove najbolj izsekal.

Na fotografiji: Ivan Esenko, Miha Hrovat | Foto: Na fotografiji: Ivan Esenko, Miha Hrovat

Na fotografiji: Martin Kandus, direktor strategije Medex | Foto: Na fotografiji: Martin Kandus, direktor strategije Medex

Trajnostno delovanje ne zadeva le okolja, temveč ima tudi socialni in ekonomski vidik in s tem enakopravni položaj žensk v družbi, zato so v drugem delu podpisali zavezo o sodelovanju z Ženskim nogometnim klubom Radomlje, saj je ženski nogomet v Sloveniji še vedno zelo zapostavljen.

Martin Kandus, direktor strategije v Medexu, in predsednica Ženskega nogometnega kluba Radomlje Andreja Leskovšek McQuarrie sta naznanila medsebojno sodelovanje, s tem sta se članska ekipa in starejša mladinska ekipa U17 preimenovali v ekipo ŽNK Radomlje Medex. Sodelovanje je rezultat skupne vizije in vrednot – strasti, pomena skupnosti, integritete, inovativnosti in trajnosti. Medex si s klubom želi zgraditi inovativno skupnost, ki bo temeljila na trajnosti. Delijo si strast do opolnomočenja žensk, zdaj pa jim bo skupno tudi ambasadorstvo do čebel prijaznega sveta, katerega del je tudi vrhunski kolesar Tadej Pogačar.

Na fotografiji: Martin Kandus, direktor strategije Medex, Andreja Leskovšek McQuarrie, predsednica ŽNK Radomlje, in nogometašice ŽNK Radomlje | Foto: Na fotografiji: Martin Kandus, direktor strategije Medex, Andreja Leskovšek McQuarrie, predsednica ŽNK Radomlje, in nogometašice ŽNK Radomlje

IZJAVE GOVORCEV:

Aleša Mižigoj, direktorica Medexa: "V podjetju Medex si želimo opozarjati na teme ali delovanja, ki večkrat ostanejo prezrta, pomenijo pa ustvarjanje kvalitetnejšega družbenega okolja in boljšega sožitja z naravo."

Miha Hrovat, ustanovitelj sejalnega projekta Treecelet: "S projektom Treecelet smo na misiji ustvarjanja trajnostnega in poštenega življenja s pomočjo sajenja dreves. Zelo nas veseli, da lahko svojo misijo delimo s podjetji, kot je Medex, saj si delimo trajnostne vrednote."

Andreja Leskovšek McQuarrie: "Iskreno se veselimo, da je Medex, podjetje svetovnega kova, prepoznal športne uspehe, vrhunski mednarodni potencial in pomen ženskega nogometa v naši družbi. Ženski nogomet je v meteornem porastu in polni tribune nogometnih stadionov po vsem svetu, naše nogometašice pa si zaslužijo enako. Ponosni smo, da je Medex v Ženskem nogometnem klubu Radomlje prepoznal partnerja, s katerim deli vrednote in vizijo za boljši in prijaznejši svet, kar nam predstavlja še posebej lepo darilo ob deseti obletnici delovanja kluba. Medex z generalnim pokroviteljstvom omogoča nadaljnjo rast ter uspehe načrtnega in strokovnega dela v ŽNK Radomlje, obenem pa osvetljuje pot tudi drugim uspešnim slovenskim podjetjem, da prepoznajo širši pomen sinergije med družbeno odgovornostjo s podporo dekletom v nogometu in uspešnim poslovanjem. Skupaj z Medexom ponosno uresničujemo moto Bee the Change."

Na fotografiji: Martin Kandus, direktor strategije Medex, Andreja Leskovšek McQuarrie, predsednica ŽNK Radomlje, Aleša Mižigoj, direktorica Medexa | Foto: Na fotografiji: Martin Kandus, direktor strategije Medex, Andreja Leskovšek McQuarrie, predsednica ŽNK Radomlje, Aleša Mižigoj, direktorica Medexa

Na fotografiji: podpis majice najboljše strelke v zgodovini ŽNK Radomlje | Foto: Na fotografiji: podpis majice najboljše strelke v zgodovini ŽNK Radomlje

Dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine: "Pravkar je pri Čebelarskem muzeju Radovljica izšla knjiga Svet opraševalcev. Skupaj z Ivanom Esenkom in dr. Andrejem Šaleharjem v knjigi predstavimo zanimiv in raznolik svet opraševalcev ter medsebojne odnose med opraševalci in rastlinami, ki jih ti oprašujejo. Med rastlinami in opraševalci poteka prava ljubezenska zgodba, saj rastline s svojim videzom, vonjem in barvami prav zapeljujejo opraševalce in tako poskrbijo za svoj obstanek."

Na fotografiji: dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine, Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, Ivan Esenko | Foto: Na fotografiji: dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine, Aleša Mižigoj, direktorica Medexa, Ivan Esenko

Ivan Esenko, pisatelj in fotograf: "O ogroženosti opraševalcev se žal pogovarjamo šele takrat, ko so ti že zares ogroženi. Žal je takrat škoda največkrat težko popravljiva, zato je ozaveščanje javnosti nujno. Eden od načinov je tudi literatura, ki na poljuden in strokoven način predstavlja svet prijaznih žuželk, brez katerih bi se kolesje življenja, kot ga poznamo, ustavilo."

Naročnik oglasnega sporočila je MEDEX D.O.O.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin