Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 1. 2016,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Avstrija Werner Faymann

Nedelja, 17. 1. 2016, 9.27

8 let

Avstrijski kancler za ostrejši nadzor na meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avstrija bo na meji povečala nadzor za vse. Država je začasno odpravila schenegen, tako da na meji z Avstrijo velja obvezno izkazovanje identitete, je povedal avstrijski kancler Werner Faymann.

"Če EU ne bo uspelo, da zavaruje svoje zunanje meje, bo pod vprašajem celoten schengen. Takrat bo morala vsaka država nadzorovati svoje nacionalne meje," je v pogovoru za avstrijski časnik Österreich opozoril avstrijski kancler Werner Faymann.

Kateri begunci lahko vstopijo v Avstrijo Ob tem je dodal, da je že zdaj v veljavi poostren nadzor nad begunci, ki želijo vstopiti v Avstrijo. "Kdor nima pravice do azila ali pa ne zaprosi za azil, želi pa v Skandinavijo ali drugam, je zavrnjen. V dogovoru z Nemčijo lahko v državo vstopijo tisti, ki imajo pri nas pravico do azila in jih Nemčija ne bo zavrnila," je opozoril Faymann.

Avstrija zgornje meje za sprejem nima Avstrijski kancler sicer zavrača, da bi določili zgornjo mejo za sprejem beguncev. Na vprašanje, koliko beguncev pričakuje v letošnjem letu, je odgovoril, da bi lahko ob ustreznih ukrepih prišlo do bistvenega zmanjšanja njihovega števila. Stavi tudi na solidarnost pri reševanju begunske krize. "Kdor ni solidaren pri reševanju begunske problematike, lahko računa na veto pri finančni pomoči v naslednjih letih. Solidarnost ni enosmerna cesta," je še opozoril.

Madžarska: Gre za izsiljevanje Dunaja V Budimpešti so se ostro odzvali na te Faymannove besede. Kot je v sporočilu za javnost ocenil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, gre za izsiljevanje Dunaja. "Madžarska je izpolnila vse zahteve za pomoč EU. Vse to nima povezave z nezakonitim priseljevanjem," je še menil vodja madžarske diplomacije.

Zmeda zaradi Faymannovih izjav Faymannove izjave glede beguncev so v tujih medijih poskrbele za zmedo. "Avstrija ukinja schengen," so zapisali pri italijanski tiskovni agenciji Ansa. Podobno razburjeno so se odzvali tudi madžarski mediji. Za razburjenje bi lahko poskrbele predvsem Faymannove besede, da Avstrija začasno odpravlja schengenska pravila, ob tem ugotavlja avstrijska tiskovna agencija. Dejansko so ta odpravljena že od lanske jeseni, je za APA potrdil tiskovni predstavnik avstrijskega kanclerja.

Avstriji napoveduje ljudsko vstajo zaradi beguncev Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Hans-Christian Strache je v luči begunske krize za avstrijski časnik Österreich napovedal "ljudsko vstajo proti vladi s ciljem, da vlada odstopi". Kot je dejal v današnjem pogovoru za dunajski časnik, v državi vlada izredno stanje, v katerem se je vlada postavila nad zakone.

Ne spreglejte