Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2016,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti begunci Avstrija

Torek, 16. 2. 2016, 13.13

8 let

Avstrija potrdila urne in dnevne kvote za sprejem migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avstrija uvaja urne in dnevne kvote, je v Špilju dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. "Ko bodo te izčrpane, bomo ustavili dotok beguncev," je dodala.

Višina kvot bo po besedah ministrice odvisna od števila prosilcev za azil, ki so jih v Avstriji odločeni sprejeti, in od števila ljudi, ki jih bo sprejela Nemčija.

Več naj bi bilo znanega predvidoma v sredo. Tako naj bi na avstrijski meji s Slovenijo obveljal enak sistem, kot velja na meji med Avstrijo in Nemčijo.

Glavna vstopna točka za migrante v Avstrijo naj bi še naprej bil Šentilj, po potrebi pa naj bi aktivirali še dvanajst drugih mejnih prehodov na jugu in vzhodu države. "Moramo biti pripravljeni, če pride do spremembe begunske poti. Zato smo se v vladi odločili, da pripravimo še dvanajst drugih mejnih prehodov. In če bo potrebno, če bo prišlo do spremembe begunskih tokov, bomo tudi tam uporabili ta nov koncept," je povedala ministrica Mikl-Leitnerjeva.

Hrvaška o avstrijski nameri že obvestila Makedonijo in Srbijo Hrvaško notranje ministrstvo je po odločitvi Avstrije za sprejem migrantov že dobilo obvestlio od slovenske strani, s katerim so seznanili tudi srbsko in makedonsko policijo. Kot so zapisali na spletni strani hrvaškega ministrstva, "2500 migrantov dnevno ne predstavlja problema za sprejem na Hrvaškem in nadaljnji transfer proti Sloveniji", glede na to, da gre za povprečno število migrantov, ki na Hrvaško dnevno prihaja v zadnjih tednih.

Avstrijski kancler: Nadzor meje s Slovenijo bomo zaostrili spomladi Avstrijski kancler Werner Faymann pričakuje, da se bo migrantski tok znova okrepil z izboljšanjem vremena aprila oziroma maja.

Kot pravi, bodo spomladi začeli izvajati dodatne kontrole na avstrijski južni meji s Slovenijo. Po njegovih besedah se bo varovanje meje "močno okrepilo".

Zaostrovanje nadzora na meji je branil tudi podkancler Reinhold Mitterlehner in dejal, da je "plan B" potreben zato, ker ni deloval "plan A" - skupna evropska rešitev za zaščito zunanjih meja EU. Napovedal je tudi zaostritev nadzora na meji z Italijo na Brennerju ali pri Podkloštru.

Merklova zavrnila predlog o zaprtju balkanske migracijske poti Oglasila se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel in zavrnila predlog višegrajske skupine o zaprtju balkanske migracijske poti, s čimer bi migrantom preprečili nadaljevanje poti proti severu Evrope. Merklova se je ob tem zavzela za sodelovanje med EU in Turčijo za reševanje migrantske krize.

Sloveniji položaj koordinatorja za migracije v evropski zunanji službi Ob tem EU v sklopu prizadevanj za obvladovanje migracijske krize uvaja nova položaja za usklajevanje migracijskih dejavnosti v evropski zunanji službi. Eden od prvih evropskih koordinatorjev za migracije bo Slovenec Andrej Grošelj, so sporočili v Bruslju.

Optimizem glede preselitve beguncev iz Turčije Ministri EU za evropske zadeve so v Bruslju opravili izvidniško razpravo pred vrhom unije konec tedna. Predsedujoči, nizozemski zunanji minister Bert Koenders je izpostavil vnovičen poziv k izboljšanju izvajanja dogovorov za soočanje z begunsko krizo in optimizem glede vzpostavitve sheme za preselitev beguncev neposredno iz Turčije v EU.

Ne spreglejte