Arso: Umazano vodo je onesnažila požarna voda #video

Agencija RS za okolje (Arso) je objavila izide analize vzorcev vode Krke, izcedne požarne vode in vode iz dveh vodnjakov v bližnji okolici nedavnega požara v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Analiza vzorcev, vzetih med 21. julijem in 4. avgustom, je pokazala, da je omenjena vodnjaka onesnažila požarna izcedna voda.

Foto: printscreen

Kot navaja danes objavljeno poročilo Arsa, analiza vode iz vodnjakov – ta sicer vaščanom, ki so priključeni na javni vodovod, ne služita za preskrbo s pitno vodo – kaže, da je požarna voda s površinskim odtokom dosegla omenjena vodnjaka, medtem ko v vzorcih vode iz Krke ni bilo preseganj okoljskih meril. Vpliva požarne vode v Krki niso zaznali.

V vodi pesticidi in farmacevtske učinkovine

O onesnaženosti požarne vode so ugotovili, da je ta poleg sredstev za gašenje in ostankov sežgane plastike vsebovala tudi pesticide in farmacevtske učinkovine. V požarni vodi "so bili preseženi fizikalno-kemijski parametri, ki kažejo na onesnaženost z organsko maso, dušikovimi in fosforjevimi spojinami, fenoli, z benzenom, toluenom, borom, kobaltom, železom in manganom, adsorbljivimi organskimi halogeni, cianidi, anionskimi in neionskimi tenzidi, nonilfenoli, oktilfenoli in bisfenolom A". V vzorcu požarne vode so našli tudi kofein, ki je značilen za komunalne odpadne vode in nekatera zdravila, so pojasnili.

[video: 63985 / ]

Glede vode v omenjenih dveh vodnjakih poročilo še navaja, da je bila obarvana črno in je imela vonj po fekalijah ter nesnagi. "V odvzeti vodi so bili preseženi okoljski standardi za kovine. Zaradi vonja po fekalijah je bila izvedena mikrobiološka analiza vzorcev. V obeh vzorcih je določeno preseganje tako Escherichie coli kot tudi enterokokov. Rezultati kažejo, da so v vodi presežene mejne vrednosti za mikrobiološke parametre v odpadni vodi," še navaja poročilo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer v ponedeljek o onesnaženju vodnjakov v bližini požarišča opozoril, da voda iz teh ni primerna za uporabo.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo v četrtek, 20. julija.

Na izredni seji svetnikov Občine Straža so prejšnji četrtek predstavili podatke podrobnejših okoljskih analiz. Te kažejo, da so vsa vzorčena živila varna in skladna, zrak ni bil trajno onesnažen, prav tako ne Krka. Problematična pa naj bi bila predvsem močno onesnažena izcedna požarna voda.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • JackHerer / 11.08.2017. ob 10:25

    Tudi, če pitne vode zmanjka na celem planetu, za nas ne bo "zime". Mi jo imamo v ustavi, a ne bebci?!

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano