Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
15.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

sanacija analiza Kemis Tojnica ARSO

Sreda, 20. 9. 2017, 15.14

6 let, 6 mesecev

Arso: Sanacija Tojnice po požaru v Kemisu učinkovita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Tojnica | Foto Andreja Lončar

Foto: Andreja Lončar

Agencija za okolje (Arso) je na podlagi prejetih rezultatov analiz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ugotovila, da je bila sanacija okoljske škode po požaru v Kemisu učinkovita.

Agencija na podlagi prejetih rezultatov analiz ugotavlja, da je bila sanacija učinkovita. Z izvedbo sanacijskih ukrepov je bilo preprečeno širjenje onesnaženega sedimenta dolvodno po Tojnici in v Ljubljanico, kar kažejo rezultati analiz sedimentov, opravljeni na petih mestih v Tojnici in na enem merilnem mestu v Ljubljanici, pod izlivom Tojnice, so sporočili z Arsa in dodali, da še čakajo na dokončne rezultate analiz aromatskih spojin in kloriranih alifatskih ogljikovodikov.

Arso je podatke o okoljski škodi in njenem obsegu ugotavljala večkrat po požaru, ki je v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov izbruhnil 15. maja. Vzorčenje sedimentov na treh lokacijah v Tojnici in na eni lokaciji v Ljubljanici so prvič izvedli 22. maja, en teden po požaru.

Vrhničani ne verjamejo zagotovilom

Vrhniška občina je organizirala zbor občanov, na katerem so predstavili še končno poročilo medresorske skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis. Kljub nekaterim analizam, ki za zdaj ne kažejo na dolgoročno okoljsko škodo majskega požara v Kemisu, so bili Vrhničani ponovno kritični do ravnanja podjetja in do odziva pristojnih institucij. Opozarjali so na znižanje vrednosti nepremičnin zaradi požara, pozivali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja in zahtevali zaprtje obrata. 

Krajani so izražali zaskrbljenost nad tem, da bi se okoljska katastrofa ponovila. Tudi štiri mesece po požaru jih pristojni niso pomirili in ne verjamejo predstavljenim zagotovilom, da za prebivalstvo in okolje požar ne pomeni dolgotrajnih posledic. Ponovno so pozvali k odvzemu okoljevarstvenega soglasja Kemisu in zahtevali zaprtje obrata.


Video: Planet TV

Rezultati tega vzorčenja so v sedimentu pri Kemisu pokazali izredno povečanje vsebnosti težkih kovin (nikelj, cink in krom), aromatskih spojin (benzen, toluen, ksilen, stiren in etilbenzen), kloriranih alifatskih ogljikovodikov (diklorometan, triklorometan in tetrakloroeten), policikličnih aromatskih ogljikovodikov in atrazina. Izjemno onesnaženje je bilo ugotovljeno le na omejenem območju Tojnice, Ljubljanice pa onesnaženi sediment ni dosegel, povzemajo na Arsu.

Kot pojasnjujejo, so prav zaradi tega Kemisu z delno odločbo naložili odstranitev sedimenta na odseku potoka Tojnica od prelitja onesnažene požarne vode v potok do cestnega mostu, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko. Povzročitelj okoljske škode je moral pri tem zagotoviti, da se v sedimentu prisotna onesnaževala ne bi prenesla po strugi dolvodno.

Ne spreglejte