SiolNET. Novice Slovenija
7,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa Dela: Koalicija KUL Socialnim demokratom škodi

7,96

termometer

Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Šarec, Fajon, Mesec, Brazušek.
Foto: Bojan Puhek

Po anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za Delo, je podpora največji koalicijski stranki SDS upadla za več kot dve odstotni točki, stranke koalicije KUL, SD, LMŠ in Levica, pa so v anketah javnega mnenja prvič skoraj izenačene.

Kot je razvidno z zgornje grafike, ima v primerjavi z zadnjo Delovo anketo izpred meseca dni vodilna SDS Janeza Janše 2,3 odstotne točke nižjo podporo. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 28,2 odstotka vprašanih.

Na drugem mestu so še vedno Socialni demokrati Tanje Fajon, ki pa so v primerjavi s preteklo anketo Dela izpred meseca dni izgubili več kot tri odstotne točke in so s 13,9-odstotno podporo le desetinko odstotne točke pred Listo Marjana Šarca. Tej je podpora v primerjavi z anketo Dela s 13. septembra zrasla za več kot tri odstotne točke.

Na četrtem mestu je še vedno stranka Levica, ki pa je pridobila pol odstotka in je skoraj že izenačena z drugima članicama koalicije KUL.

w Novice Jim bo vso pozornost ukradel človek, na katerega nihče ni računal?
Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

V parlament tudi Pirati

Na petem mestu je z osemodstotno podporo NSi obrambnega ministra Mateja Tonina, sledi ji SAB Alenke Bratušek, ki bi ji svoj glas dalo skoraj sedem odstotkov opredeljenih sodelujočih v anketi. V parlamentarne klopi bi uspelo priti tudi Piratom, ti bi v primeru, da bi bile volitve v obdobju opravljanja ankete, dobili 4,6-odstotno podporo.

Avstrija Novice Avstrijski anticepilci prišli v deželni parlament

Pod parlamentarnim pragom 

Pod parlamentarnim pragom so ostale stranke:

- SLS Marjana Podobnika (2,5 odstotka),

- Zelena Slovenija Andreja Čuša (1,8 odstotka),

- Dobra država Bojana Dobovška (1,3 odstotka),

- SNS Zmaga Jelinčiča (1,1 odstotka),

- SMC Zdravka Počivalška (0,8 odstotka),

- DeSUS Ljuba Jasniča (0,6 odstotka).

Marjan Šarec in Luka Mesec Novice Po Planetu Šarčeva LMŠ še kar krepko pred Meščevo Levico

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin