SiolNET. Novice Slovenija
3,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po Planetu Šarčeva LMŠ še kar krepko pred Meščevo Levico

3,08

termometer

Po anketi, ki jo je agencija Parsifal opravila za Planet TV, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 29,4 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon z 20,1-odstotno podporo, tretje mesto zaseda LMŠ Marjana Šarca z 12,4 odstotka podpore. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, ima, v primerjavi z zadnjo Parsifalovo anketo, izvedeno za Planet TV pred enim mesecem, SDS 2,8 odstotne točke nižjo podporo, SD je podpora zrasla za tri odstotne točke, LMŠ pa za 1,7 odstotne točke. 

Parsifalova anketa edina kaže prednost LMŠ pred Levico

Četrta je s 7,3 odstotka Levica Luke Mesca, ki ji je podpora zrasla za 0,9 odstotne točke. Prednost LMŠ pred Levico se je iz 4,3 odstotne točke zvišala na 5,1. Spodnja grafika razkriva tudi, da preostale ankete Levico postavljajo pred LMŠ, medtem ko Parsifalova anketa edina kaže prednost LMŠ pred Levico.

Gibanje Povežimo Slovenijo pred SAB in NSi

Stranke SLS, Zeleni Slovenije in Nova SLS, združene v Gibanju Povežimo Slovenijo, s 5,3-odstotno podporo zasedajo peto mesto. 

Parlamentarni prag bi s 5,1-odstotno podporo prestopila še SAB, Stranka Alenke Bratušek, ki ji je podpora padla za eno odstotno točko, in NSi Mateja Tonina, ki ji je naklonjenih pet odstotkov vprašanih. Podpora ji je v primerjavi s preteklim mesecem zrasla za 0,9 odstotne točke.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

 Pod parlamentarnim pragom so ostale:

- SNS Zmaga Jelinčiča (3,4 odstotka),

- Pirati Rolanda Benjamina Vaza Ferreire (3,1 odstotka),

- DeSUS Ljuba Jasniča (2,7 odstotka),

- Naša dežela Aleksandre Pivec (2,4 odstotka),

- SMC Zdravka Počivalška (1,5 odstotka),

- Dobra država Bojana Dobovška (1,2 odstotka),

- Z.dej Jureta Lebna (0,8 odstotek).

Je na izid ankete vplival tudi podpis sporazuma?

Predsedniki štirih opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB, združeni v koalicijo ustavnega loka (KUL), so sicer preteklo sredo podpisali sporazum o sodelovanju po volitvah. Avgusta je k podpisu sporazuma pozval prvak LMŠ. 

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    

Spodaj si poglejte osnovne podatke o podpori strankam, brez preračuna, ki upošteva samo opredeljene volivce:

Luka Mesec, Janez Janša in Tanja Fajon Novice Kdo je močnejši? Takšna so najnovejša razmerja med političnimi strankami.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin