Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
19.12

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

Natisni članek

napoved neurje vreme

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 19.12

8 mesecev, 1 teden

Meteorolog razkriva, kaj nas čaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82
Andrej Velkavrh | V sredo bo še nekaj padavin, a bo njihova intenziteta bolj umirjena.  | Foto STA

V sredo bo še nekaj padavin, a bo njihova intenziteta bolj umirjena. 

Foto: STA

"V prihodnjih urah se bo nevihtni pas, ki potuje od juga proti severu Slovenije, počasi pomikal naprej. Še so mogoče serije izrazitih padavin, a ne tako dolgotrajnih, kot je ta pas, ki je vezan na vremensko fronto," je za Siol.net povedal dežurni prognostik pri Agenciji za okolje Andrej Velkavrh. Fronta bo v prvem delu noči potovala proti severovzhodu, koliko časa bodo padavine vztrajale na posameznih območjih, pa je težko napovedati. 

Če želite z nami deliti posnetke ujme, nam jih lahko pošljete na novice.siol@tsmedia.si 

Na severovzhodu so v večernih urah mogoče tudi močnejše nevihte, je še pojasnil Velkavrh, saj je v tem delu države topleje in se še ni ohladilo. Na zahodu, kjer je bilo danes najbolj deževno, pa kaže, da ne bi smelo več pasti tako veliko padavin v tako kratkem času. 

V Ljubljani je zalilo podvoz na Celovški cesti.

Kam bo odtekala voda, predvsem v severozahodnem delu države, ki ga je zadnja ujma silovito prizadela, Velkavrh težko napoveduje. "Spremenili so se vodotoki, spremenjena so korita, povodja. Rane, ki so jih storile vode, so ogromne. Težko predvidimo, kako se bodo nove padavine odrazile na vodotokih oziroma koliko padavin bo dovolj, da lahko spet kje kaj poplavi."

"Ne počnite nespametnih stvari"

Ob večernem nalivu v Ljubljani je spet poplavilo nekaj podvozov v središču mesta, Velkavrh pa ob tem opozarja, da je vožnja v poplavljen podvoz res nespametno in tvegano početje. "Ne razumem, zakaj ljudje poskušajo z avtomobili priti čez tako naraslo vodo. Tudi če vidite podoben prizor, kot je z vodo zalit most, in četudi voda ni globoka, se raje ne podajajte v neznano. S tem tvegate, in če se vam kaj zgodi, obremenjujete intervencijske ekipe."

Razen na Obali večjih poplav sicer danes niso zabeležili, a Velkavrh opozarja, naj ljudje vseeno spremljajo sprotne informacije.

"Teh procesov, kar zadeva intenziteto, količine in kraj, kje se bo kaj zgodilo, preprosto ni mogoče napovedati. Vemo samo, da je možnost velika. Že če veter zgolj za 10 ali 20 stopinj spremeni svojo smer, je lahko vse drugače."

Reke Reka, Sora in pritoki Ljubljanice že dosegle veliko vodnatost

Ob nalivih hitro naraščajo Reka, Sora in pritoki Ljubljanice, ki so že dosegle veliko vodnatost, navaja Arso. Narašča tudi Sava v zgornjem toku in njeni pritoki z alpskim zaledjem. Ponoči in v torek bodo naraščale reke v osrednji in severni Sloveniji. Možna so zlasti razlivanja rek na izpostavljenih območjih, še napoveduje Arso.

Danes popoldan so hitro narasle reke v zahodni Sloveniji. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se vodnatost Drnice, ki je poplavljala, in Dragonje, ki se je razlila ob strugi, zmanjšuje. Umirja se tudi pretok Soče in njenih pritokov.

Arso napoveduje, da bodo ponoči in v torek reke v osrednji in severni Sloveniji lahko narasle do velikih pretokov. Možna so predvsem razlivanja rek na izpostavljenih območjih.

Danes zvečer in v torek dopoldan pa se lahko na najbolj izpostavljenih delih obale razlije tudi morje.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje lahko zvečer in ponoči hitro in ponekod močno narastejo posamezne manjše reke in hudourniki v osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp.

Na vseh omenjenih območjih bodo mogoče poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih, kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno. V torek se bo naraščanje rek nadaljevalo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. V tem delu države so mogoča razlivanja rek. Predvidoma v manjšem obsegu se bosta razlivali Drava in Mura.

Še en dan nestabilnosti

Po prehodu hladne fronte bi moralo ponoči nastopiti nekajurno zatišje, ne povsem brez padavin, a brez dolgotrajnih in obilnih padavin. "Ta hudourniški značaj vodotokov se bo malce umiril."

V torek bo ozračje še nestabilno in zato tudi še nevihte, še napoveduje Velkavrh. Nevihtne celice se bodo pomikale v smeri jug-jugovzhod proti severovzhodu, a količina in intenziteta se bosta bolj spreminjali. "Kar je dobro. Vsota padavin bi lahko bila v primerjavi z današnjim dnem ponekod večja, zlasti na vzhodu, ampak bodo padavine razpotegnjene skozi ves dan."
Brane Gregorčič
Novice Na jutrišnji dan se moramo dobro pripraviti #video
Hrvaška Dalmacija
Novice Peklenska vročina na Hrvaškem. Izjemno toplo tudi morje.
Koroška
Novice Arso za ponedeljek izdal oranžno opozorilo za vso državo #video
Parkiranje
Novice Te parkirne hiše bodo zaradi napovedanih neurij odprte tudi ponoči
Tirolska, padavine, voda, neurje
Novice Obilno deževje ohromilo Tirolsko, na terenu štiri tisoč gasilcev
Ne spreglejte