Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2011,
13.44

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lipica

Torek, 2. 8. 2011, 13.44

5 let, 1 mesec

Analize potrdile, da za pogin lipicancev ni bila kriva krma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kemijske in toksikološke analize poginulih konj v Kobilarni Lipica so pokazale, da toksičnih snovi konji niso zaužili s senom, krmo ali krmnimi dodatki.

Kot pravi direktor kobilarne Tomi Rumpf, uradnih rezultatih botaničnih preiskav travnikov še nimajo, neuradno pa ni bilo ugotovljene prisotnosti snovi, ki bi lahko povzročile pogin.

Rumpf napovedal, da želi priti zadevi do dna

O dveh preostalih možnostih, torej da je vzrok bodisi endogen bodisi so bili konji zastrupljeni, Rumpf na novinarski konferenci v Sežani ni želel špekulirati in odgovor prepušča stroki. Je pa zato napovedal, da želi priti zadevi do dna.

Najpomembnejša ugotovitev Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, ki je pripravil poročilo, je tako potrdilo dosedanje trditve vodstva kobilarne, "da vzroki za obolenja in pogin konj niso v sistemu oskrbe lipiških konj niti v sistemu oskrbovanja s krmo niti v zootehnični ali zdravstveni oskrbi konj, ki jih v Kobilarni Lipica izvajamo na najvišji strokovni ravni".

Tretjino krme pridelajo sami

Analize mariborskega zavoda so zajele tako marca kot julija poginule konje. Marca so v Lipici poginili štirje lipicanci, prejšnji mesec pa še dva. Glede na rezultate poročila v Lipici tako nadaljujejo z ustaljeno oskrbo živali. Pri tem je Rumpf poudaril, da dobro tretjino krme pridelajo sami, preostanek odkupijo od preizkušenih dobaviteljev, ki vsi po vrsti prihajajo iz lokalnega okolja.

"Zagotavljamo visoko raven zdravstvenega varstva"

Prav tako konjem zagotavljajo visoko raven zdravstvenega varstva, pravi direktor. Glede očitkov, da v kobilarni nimajo lastne veterinarske službe, pa je pojasnil, da za kaj takega ni zakonske osnove. Vsem konjem poleg tega zagotavljamo redno gibanje, noben lipiški konj pa ni zaprt v hlevu brez možnosti gibanja.

"Nismo dolžni poročati o poginu vsakega konja posebej"

Direktor kobilarne se je dotaknil tudi pisanja enega od slovenskih časnikov, češ da prikrivajo pogine konj. Kot je pojasnil, so dolžni poročati o vsakem nenavadnem poginu, "nismo pa dolžni poročati o poginu vsakega konja posebej". Tako je zavrnil, da bi želeli kar koli prikrivati javnosti.

V sredo bo na Veterinarski upravi RS sestanek s predstavniki veterinarske fakultete, Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, policije in verjetno tudi biotehniške fakultete, če bodo glede na čas dopustov lahko zagotovili sogovornika, so pojasnili na Vursu. Kot navajajo, je sestanek namenjen izmenjavi mnenj, skušali pa bodo doreči tudi časovnico za izdelavo končnega mnenja v zvezi s pogini in obolenji v Lipici na podlagi izvedenih analiz.

Rumpf je predstavil tudi načrte za prihodnost, ki zajemajo obnovo in ureditev več objektov, pri čemer bodo med drugim kandidirali za sredstva ministrstva za gospodarstvo.

Ne spreglejte