Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2016,
14.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peko Tržič industrija stečaj Borut Sajovic

Torek, 26. 1. 2016, 14.05

6 let, 7 mesecev

Ali Tržiču ob stečaju Peka grozi socialna bomba?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdaj uspešno industrijsko središče na Gorenjskem izgublja še prek sto, sicer že dlje časa zelo negotovih, delovnih mest. Kako bo to vplivalo na gospodarsko in socialno sliko občine?

"V zadnjem letu so podjetniki v občini ustvarili 70 delovnih mest. V Peku je slab gospodar torej zdaj izničil enoletni trud podjetnikov," o propadlem čevljarskem podjetju, kjer danes delijo knjižice zaposlenim, pravi tržiški župan Borut Sajovic.

Občinski svetniki na dopisni seji, ki traja do jutri popoldne, odločajo o pomoči za 84 zaposlenih Peka, ki so prebivalci Tržiča. Sajovic opozarja, da so delavci res zdaj ostali brez dela, a plač niso prejeli že vse od novembra. "Ugotovili smo, da bodo delavci na pomoč jamstvenega sklada čakali od pet do šest tednov, na pomoč prek centra za socialno delo pa od pet do šest tednov. Posledično je občina praktično edina, ki lahko delavcem takoj pomaga z denarno pomočjo za preživetje," pravi Sajovic.

Sajovic opozarja še, da proizvodnjo ohranja Pekovo hčerinsko podjetje PGP, ki se ukvarja z izdelavo podplatov in po njegovih besedah zaposluje 110 ljudi. "Podjetje danes posluje dobro, mnenja o prihodnosti pa so deljena. Menim, da je treba sile usmeriti v ohranitev zdravega jedra," pravi župan.

Za prodajnike in skladiščnike ne bo težav, preostali težje do dela Na tržiškem uradu zavoda za zaposlovanje je bilo konec lanskega decembra prijavljenih 680 brezposelnih, dva odstotka manj kot decembra 2014. "Stopnja registrirane brezposelnosti je bila lani oktobra z 10,7 odstotka najvišja med vsemi gorenjskimi uradi, vendar še vedno nižja od slovenskega povprečja, ki je 11,7 odstotka," pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje.

Pričakujejo, da se bo v evidenco brezposelnih območne službe Kranj prijavilo med 110 in 120 oseb. Znano je, da gre predvsem za starejše delavce z osnovnošolsko izobrazbo. Predstavnika zavoda sta jim včeraj predstavila zaposlitvene priložnosti v regiji.

Kakšne so te priložnosti? Na zavodu priznavajo, da slabše kot v drugih predelih Gorenjske. Po njihovem mnenju bodo predvsem tisti, ki so delali v skladišču ali prodaji, našli zaposlitev. Preostalim so predstavili priložnosti v drugih krajih, kjer je nekaj možnosti za zaposlitev v predelovalnih dejavnostih.

Prostor za nova, zdrava podjetja Stečaj Peka, ki je v zlatih časih zaposloval tudi pet tisoč ljudi, bo imel seveda velike posredne učinke. V okolici je nekaj dobaviteljev, tako imenovanih kožarjev in predelovalcev usnja, ki bodo gotovo izgubili vsaj del posla, prav tako ponudniki različnih storitev, pravi lokalni predstavnik obrtne zbornice Anton Čebron.

Na OZS pravijo, da je na področju Tržiča, Radovljice, Jesenic in Kranja v obrtni register vpisanih 96 subjektov, ki opravljajo dejavnosti iz področja predelovanja kož, a dodajajo, da navedene dejavnosti pravzaprav lahko opravlja vsakdo, brez izpolnjevanja izobrazbenih pogojev.

V Tržiču, nekoč vodilnem industrijskem središču Gorenjske, ostaja nekaj večjih podjetij. V občini ima sedež in del proizvodnje z več kot 200 zaposlenimi proizvajalec elektrotehničnih izdelkov Cablex. V Tržiču in okolici sta med večjimi še podjetje za oskrbo restavracij Kvibo in podjetje za preoblikovanje pločevine Intec MKD, ki zaposlujeta po okrog sto ljudi.

V preteklih letih je nekaj podjetij propadlo, a so na pogoriščih zrasla nova – tak primer sta podjetji Mali-e Tiko in AB Tokos (več v grafiki). Prav pretekle izkušnje Sajovicu vlivajo upanje, da bo tudi primer Peka v prihodnjih letih dobil pozitivnejši prizvok in da lahko na pogorišču nekdanjega čevljarskega velikana nastane "nekaj novega, zdravega".

Ne spreglejte