Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2013,
17.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

proračun Alenka Bratušek koalicija

Sreda, 25. 9. 2013, 17.31

7 let, 12 mesecev

Alenka Bratušek: Vladi je s proračunom uspelo ohraniti socialno državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Proračunski primanjkljaj v letu 2014 bo znašal 2,9 odstotka, leta 2015 2,4 odstotka, medtem ko bo javnofinančni primanjkljaj višji za dodatnega pol odstotka BDP, je povedala premierka Alenka Bratušek.

Premierka je na sestanku poslancem koalicije predstavila predlog sprememb proračuna za leto 2014 in predlog proračuna za 2015, pri tem pa je izrazila zadovoljstvo, da so koalicijski poslanci proračuna podprli in da je vladi s proračunom uspelo ohraniti socialno državo. Zaradi tega so sicer morali nekatere proračunske postavke znižati, a je Bratuškova poudarila, da jim je uspelo povečati postavke za investicije, predvsem iz evropskih sredstev.

Dejala je še, da se v vladi nikoli niso pogovarjali o znižanju pokojnin, minimalne plače in plače v javnem sektorju. Izrazila je še prepričanje, da bodo s proračunskimi dokumenti prepričali finančne trge in da bo Slovenija pridobila nove finančne vire po nižji obrestni meri kot do zdaj.

Predsednik SD Igor Lukšič je pohvalil vlado, da je proračunske dokumente pripravila dobro. "Slovenija ima vlado, ki postavlja ljudi prvo mesto." Po Lukšičevem prepričanju se vlada zaveda, v kakšnem položaju je Slovenija, hkrati pa razume, kakšna je pot iz krize.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je napovedal, da bo DL podprla proračuna, ki sta po njegovi oceni optimalna. Prepričan je, da gre za velik dosežek vlade in koalicije, uspelo pa se jim je uskladiti tudi o nekaterih drugih ključnih zadevah. "Koalicija je trdna in stabilna." Predstavniki DeSUS-a po sestanki niso dajali izjav.

Franc Jurša: Pri proračunu ni pričakovati presenečenj Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pred sestankom dejal, da pri proračunu ni pričakovati presenečenj, čeprav se v državnem zboru lahko zgodi marsikaj. V DeSUS bi bili nezadovoljni, če bi posegli v regres ali v višino pokojnin.

Je pa odprto vprašanje politične nestabilnosti, saj še vedno ni jasno, ali bo ljubljanski župan Zoran Janković protikandidat predsednice vlade na oktobrskem kongresu Pozitivne Slovenije. Jurša zato ocenjuje, da bi lahko nastala politična nestabilnost, če bi Zoran Janković kandidiral za predsednika PS. Spomnil je na nasprotovanja Janezu Janši zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, tako da se enakim merilom v primeru Zorana Jankovića ne bo mogoče izogniti.

Lukšič ocenjuje, da gredo v pravo smer Lukšič je pred sestankom v izjavi novinarjem dejal, da je v proračunu sicer nekaj odprtih vprašanj, a ocenjuje, da gredo v pravo smer in da bodo v koaliciji dosegli soglasje. Glede razmer v PS pa meni, da bi morala največja vladna stranka prenehati igrati igro, v kateri je talka enega človeka.

Glede vezave zaupnice na proračun je dejal, da je premierka ocenila, da je to dobra poteza tako zanjo kot za vlado. Spomnil pa je, da je bilo vprašanje zaupnice ob oblikovanju koalicije postavljeno na dnevni red zato, da se ne bi zgodilo enako kot v času Janševe vlade. "Po zaupnico bo treba tisti hip, ko bodo ljudje rekli, da vlada ne dela več dobro. Če se bo to zgodilo, ta vlada ve, da je treba iti na volitve."

Vlada naj bi proračun potrdila na izredni seji v ponedeljek.

Ne spreglejte