SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Akterji sanacije bank odšli, Računskemu sodišču odprta pot za revizijo

0,30

termometer

Banka Slovenije
Foto: STA

Računskemu sodišču se je po dveh letih negotovosti odprla pot za revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja ter praks nadzora Banke Slovenije, zlasti v času sanacije bank v letu 2013, ki razburjajo del javnosti. Sklep računskega sodišča o izvedbi revizije je namreč pravnomočen, saj Banka Slovenije nanj ni vložila ugovora.

Na računskem sodišču so napovedali, da bodo več o načrtovani reviziji razkrili v prihodnjih dneh. Čakali so, da se izteče rok za vložitev ugovora zoper njihov sklep, kar se je zgodilo opolnoči. V centralni banki so povedali, da ugovora niso vložili, s čimer bodo lahko revizijski postopki stekli.

Kot so pred dnevi pojasnili v računskem sodišču, se bo lahko revizija izvedla kmalu, če ugovora ne bo. "S tem, ko sklep o izvedbi revizije postane pravnomočen, je revizijski postopek v teku in lahko takoj začnemo z izvajanjem aktivnosti," so povedali.

Boštjan Jazbec Posel danes NPU zaradi sanacije bank vložil ovadbo, neuradno ovaden tudi Jazbec Boštjan Jazbec Posel danes Guvernerjeva nespodobna povabila sodnikom

Eden največjih nasprotnikov prihoda revizorjev v Banko Slovenije, nekdanji guverner BS Boštjan Jazbec, je kot prvi guverner to funkcijo zapustil predčasno in danes dela v Bruslju. Vodi enotni odbor za reševanje bank, enega osrednjih organov v sklopu bančne unije. Eden največjih nasprotnikov prihoda revizorjev v Banko Slovenije, nekdanji guverner BS Boštjan Jazbec, je kot prvi guverner to funkcijo zapustil predčasno in danes dela v Bruslju. Vodi enotni odbor za reševanje bank, enega osrednjih organov v sklopu bančne unije. Foto: STA

Jazbec nadzor videl kot poseg v neodvisnost BS

Zakon o Banki Slovenije je bil jeseni 2017 dopolnjen tako, da lahko računsko sodišče revidira pravilnost in smotrnost poslovanja Banke Slovenije v zadnjih 15 letih ter da lahko pravilnost in smotrnost praks nadzora centralne banke revidira do novembra 2014 oziroma do uvedbe enotnega nadzora v območju evra.

V slednjem delu je izvajanje zakona ustavno sodišče konec leta 2017 zadržalo. To je storilo na zahtevo sveta Banke Slovenije pod vodstvom takratnega guvernerja Boštjana Jazbeca, ki je kot razlog navedel, da se s tem posega v neodvisnost centralne banke.

Boštjan Jazbec, Alenka Bratušek, Uroš Čufer Posel danes Bomo končno izvedeli, kdo je koval dobičke v sanaciji bank?

Akterji sanacije odšli, ovire odpravljene

Svet Banke Slovenije se je nato prevetril in v njem ni več nikogar, ki je sodeloval v sanaciji bank. Pod vodstvom namestnika guvernerja Primoža Dolenca je tako Banka Slovenije konec lanskega oktobra umaknila zahtevo za presojo ustavnosti tega dela zakona.

S tem so se odprla vrata računskemu sodišču za revizijo vloge centralne banke v sanaciji bank in enemu od namenov dopolnitve zakona. Večina poslanskih skupin je namreč ob sprejemu dopolnjenega zakona izrazila pričakovanje, da bo poročilo računskega sodišča lahko prispevalo k izračunu dejanske velikosti bančne luknje.

Boštjan Jazbec Posel danes Bo guverner Jazbec pokoril velikega kritika sporne bančne sanacije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin