SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Židan: Sreča Fajonove, da Nemec ni postal Čeferin

10

termometer

NZS Matjaž Nemec Radenko Mijatović |  | Foto: Žiga Zupan/Sportida
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ali je poslanec Gregor Židan, ko je prek svojega zasebnega gostinskega podjetja Gregorino nogometni zvezi izstavil račun za 1.665 evrov za delo pomožnega trenerja, kršil poslanski zakon in mu bo zaradi tega prenehal mandat, bo jutri ponovno razpravljala mandatno-volilna komisija. Doslej še nobeden poslanec ni bil ob mandat zaradi "zasebnih biznisov" ob poslanskem delu. Po dodatnih pojasnilih pravnikov državnega zbora se zdi, da Židan ne bo prvi, ki se bo znašel "na ulici". Je pa v kratkem času Židan drugi, ob katerem se dviguje prah zaradi dodatnih zaslužkov z nogometnega področja. Še bolj so prej odmevali popoldanski zaslužki šefa računskega sodišča Tomaža Vesela na Fifi.

Afera pa kaže, da je SD Tanje Fajon imela srečo, da poslancu Matjažu Nemcu leta 2016 ni uspela kandidatura za naslednika Aleksandra Čeferina na vrhu nogometne zveze. Šef je po izvolitvi Čeferina za predsednika UEFE postal Radenko Mijatović. Ena od posledic izvoltive Čeferina na vrh UEFE je bilo tudi angažiranje Vesela na Fifi.

Tomaž Vesel | Foto: FIFA Foto: FIFA

Če bi predsednik NZS takrat postal kar poslanec SD Matjaž Nemec, bi bil škandal s spornimi plačili prestopniku iz SMC k SD Židanu danes še bolj neroden.

Kar brez dovoljenja in po tihem

Naslovi v medijih bi, če bi bil Nemec predsednik NZS, lahko bili kar: "Nemec plačeval prestopnika k njegovi stranki." Nekdanji nogometaš Gregor Židan v parlamentu nadomešča gospodarskega ministra in predsednika SMC Zdravka Počivalška, s prestopom k SD je oslabil SMC in okrepil SD. Če bi izgubil mandat, bi bila posledica manjša poslanska skupina SD in večja SMC.

Židanu mandatno-volilna komisija na začetku mandata ni dovolila, da bi ob poslanskem delu lahko petinsko dodatno delal kot nogometni trener. Z oceno, da poslanci z idejami, kako vse bi dodatno "petinsko" služili ob poslanskem delu, pretiravajo in da to že meji na škandal, so takrat v mandatno-volilni komisiji ustavili odločanje o prošnjah poslancev Levice Primoža Siterja in Nataše Sukič in o Židanu (takrat še SMC). Siter je poskušal dobiti dovoljenje, da bi si poslansko plačo popravljal z dodatnim novinarskim delom, Sukičeva pa z nevladništvom. Več o tem nenavadnem odločanju in tudi o poslancih, ki so dobili dovoljenje za dodatno delo, lahko preberete tukaj:  DODATNI ZASLUŽKI: SUKIČEVA, SITER IN ŽIDAN PO VZGLEDU VILFANA IN TOMIĆEVE.

Kar mu niso dovolili, je Židan letos delal kar po tihem, račune za to delo pa je izdajal prek svojega gostinskega podjetja Gregorino d. o. o. Izvedelo se je, ker so za plačila iz nogometne zveze izvrtali novinarji Planeta TV. Na Siolu pa smo razkrili, kako je račun za "dnevnice" NZS poslal kar iz svojega zasebnega podjetja.

Gregor Židan Novice Škandal: Židan je 1.665 evrov zaračunal kar iz podjetja Gregorino

Koliko je morebiti še drugih plačanih dodatnih del poslancev, ki niso nikjer prijavljena in za katera se ne izve, plačuje pa se na zasebna podjetja, je težko oceniti. Nadzora ni.

Tudi velikega razburjenja neodvisnih državnih organov, kot so KPK, računsko sodišče, informacijska pooblaščenka, varuh človekovih pravic, ki zadnje čase protestirajo, da jih napadajo mediji, ni bilo opaziti, ko se je pokazalo, da nenavadna poslovanja poslanca z nogometno zvezo res potekajo.  

Po odgovorih zakonodajno-pravne službe na dileme, ali bi Židanu morali odvzeti mandat, ker je brez dovoljenja prek zasebnega podjetja opravljal dodatno delo za nogometno zvezo, se zdi, da bi lahko obveljalo, da je takšno ravnanje dovoljeno in običajno. Pri Židanu z razlago, da je trenersko delo prek zasebnega gostinskega podjetja športna dejavnost, za kar po mnenju pravnikov ni potrebno dovoljenje, za presojo nezdružljivosti in sumov korupcije pa v teh primerih tudi ni nujno pristojna mandatno-volilna komisija, lahko bi bila komisija za preprečevanje korupcije, katere mnenje pa bi v parlamentu morali upoštevati. 

To mnenje zakonodajno-pravne službe o pravni ureditvi, ki jo je mogoče tolmačiti različno, si lahko preberete tukaj.

Z nekoliko drugačno razlago smo nedavno izvedeli že, da predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu ni bilo treba pridobiti nobenega dovoljenja in nikogar posebej obveščati o svojem funkcionarskem delu za Fifo, za katerega letno prejema okoli 200 tisoč evrov. Pri Veselu zaradi tega, ker bi naj šlo za zavod, kjer omejitve in nezdružljivosti ne veljajo. Posebnost je tam, da Vesel svojega nadzorništva na Fifi ni prikrival javnosti, ni pa bilo v preteklosti znano, da za tisto delo zasluži trikrat več kot za nadzorovanje pravilnosti rabe denarja v državi, ki je tudi poraba za nogomet.

Posredno Vesel nadzira tudi plačila za nogometne usluge gostinskega podjetja Gregorino poslanca Židana. Gostinski posel, verjetno tudi zaradi epidemije, poslancu trenutno ne deluje najbolj:

Pizzeria Gregorino | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin