SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera z govedino: Na Poljskem zatajil uradni veterinarski nadzor

0,43

termometer

meso, govedina |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Evropski inšpektorji so na Poljskem ugotovili vrsto pomanjkljivosti v uradnem veterinarskem nadzoru v klavnici, kjer so klali bolno govedo. Tamkajšnji veterinarji so prezrli resnost indicev o klanju bolnega ali poškodovanega goveda. Za pomanjkljiv nadzor v celotni proizvodni verigi pa je kriv tudi kadrovski manko.

Da v eni od poljskih klavnic koljejo bolno oz. poškodovano govedo, so konec lanskega leta razkrili poljski preiskovalni novinarji, ki so dogajanje skrivoma posneli s kamerami. Kadavre bolnih živali so zaposleni v klavnici, in ne veterinarji, označevali kot varno meso, ki so ga dali na trg.

Po podatkih evropskega portala sistema hitrega obveščanja za živila in krmo RASFF se je meso iz sporne klavnice pojavilo v 15 držav: na Češkem, v Estoniji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Madžarskem, v Latviji, Litvi, na Poljskem, Portugalskem, v Romuniji, na Slovaškem, v Španiji in na Švedskem. V Sloveniji spornega mesa ni bilo.

Evropski inšpektorji so na Poljsko odšli februarja, preverjali pa so ravnanje tamkajšnjih pristojnih ob izbruhu afere in morebitne nepravilnosti v uradnem veterinarskem nadzornem sistemu v celotni proizvodni verigi.

Inšpektorji odkrili številne pomanjkljivosti

Kot izhaja iz danes objavljenega poročila, je v omenjeni klavnici prišlo do vrsto pomanjkljivosti v nadzoru, pristojni se tudi niso zmenili za informacije o spornem početju, do katerega je prihajalo tudi v preteklosti. Na vseh ravnem nadzora pa so inšpektorji ugotovili tudi kadrovski manko.

Pomanjkljivosti so ugotovili tudi v registru živali, in sicer pri navajanju premikov živali (nekateri sploh niso bili zavedeni), odpovedal je tudi dvojni nadzor na različnih operativnih ravneh, veterinarji niso imeli polnega dostopa do podatkovne baze, pomanjkljivo so se upoštevali pravilniki.

Kebab Novice Sporno poljsko meso tudi v kebabu v Sloveniji

To po ocenah evropskih inšpektorjev resno spodkopava ustrezno upoštevanje pravilnikov v celotni živilsko-predelovalni industriji, pomeni pa tudi, da podatkovna baza ne more biti učinkovito orodje pri monitoringu premikov živali.

Nasprotno pa so pristojni na Poljskem zadovoljivo ravnali pri postopku obveščanja v sistem RASFF.

Ker je Evropska komisija od Poljske že v času nadzora zahtevala vrsto konkretnih ukrepov za izboljšanje stanja, inšpektorji v poročilu niso podali priporočil. Bodo pa relevantna priporočila podali, če bodo na to pokazali sklepi bolj poglobljenega nadzora, ki so ga opravili v marcu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin