SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AfD na ustavnem sodišču zmagala v pritožbi proti Seehoferju

0,05

termometer

Horst Seehofer
Horst Seehofer je kršil načelo državne nevtralnosti. Foto: Reuters

Nemški notranji minister Horst Seehofer leta 2018 ne bi smel objaviti intervjuja z ostro kritiko nemške skrajne Alternative za Nemčijo (AfD) na spletni strani ministrstva je odločilo ustavno sodišče. Z objavo kritičnega besedila je kršil načelo državne nevtralnosti, so odločili danes.

Nekdanji predsednik Krščanskosocialne unije (CSU) je septembra leta 2018 v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa izrazil kritiko AfD.

Ravno pred intervjujem je poslanska skupina AfD skušala v parlament vložiti razpravo o proračunu nemškega predsednika. Stranka je predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju očitala, da je lobiral za skrajno levo prireditev, ko je podpiral koncert proti rasizmu, na katerem je nastopila skupina Feine Sahne Fischfilet, ki je jo nekaj časa opazoval urad za zaščito ustave (BfV).

"Potem pa lahko tisočkrat rečete, da so demokrati"

AfD nemčija Foto: Reuters Seehofer je v intervjuju potezo AfD komentiral, da je to zelo nevarno za nemško državo. Po njegovem se ne more o predsedniku govoriti, kot da smo na veselici. "To razkraja državo," je dejal. Minister je bil v intervjuju kritičen, da se AfD postavlja nasproti države. "Potem pa lahko tisočkrat rečete, da so demokrati," je dodal.

Ministrstvo je intervju skupaj z drugimi medijskimi objavami objavilo na svoji spletni strani, AfD pa se je pritožila.

Ustavno sodišče je danes odločilo, da intervju ne bi smel biti objavljen na spletni strani ministrstva, saj da ni v skladu z nevtralnostjo državnih organov. Pravnih posledic odločitev sodišča za ministra sicer nima, intervju pa tudi že dolgo ni več dostopen na spletni strani ministrstva, poroča dpa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin