Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 5. 2020,
13.23

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

37

Natisni članek

Borut Pahor Lojze Peterle Demos

Sobota, 16. 5. 2020, 13.23

3 leta, 11 mesecev

Pahor in Peterle pozvala k sodelovanju #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

37

Pahor Peterle | Foto STA

Foto: STA

Mineva 30 let, odkar je bila v takratni skupščini potrjena Demosova vlada, ki je Slovenijo vodila po prvih demokratičnih volitvah aprila 1990. Izpeljala je osamosvojitev in začrtala temelje za razvoj države.

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob tej obletnici kot vzporednico med tedanjim in današnjim časom izpostavil osredotočenost na cilj v kriznih razmerah. V tej luči je pozval k sodelovanju. Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa meni, da je danes naša glavna težava virus razdeljenosti.

Lojze Peterle
Novice Lojze Peterle: Na pot osamosvojitve smo se odpravili golih rok

Tako Pahor kot Peterle sta del nagovora na današnji slovesnosti v predsedniški palači posvetila tudi aktualnim razmeram, ko se spoprijemamo z obvladovanjem posledic epidemije novega koronavirusa.

Pahor: Janševa vlada mora oceniti, kaj je njeno poslanstvo

V nasprotju z danes tedaj nismo imeli svoje države, morali smo jo ustvariti, je poudaril Pahor. Danes sicer po njegovem mnenju nimamo tako kaotičnih razmer kot takrat. Tedaj se je spreminjal ves svet, Evropa je bila na obzorju sprememb, Slovenci smo prvič postali nacija. Čeprav je po njegovih besedah to vedno tvegano, pa je potegnil tudi vzporednico, ki jo vidi v vprašanju osredotočenosti vlade.

30-letnica izvolitve osamosvojitvene vlade | Foto: STA , Foto: STA ,

Tedanja vlada je vse podredila osrednjemu cilju, osamosvojitvi Slovenije. Osredotočenost je po Pahorjevem mnenju sporočilo tudi za današnje razmere. "Vlada, ki jo danes vodi Janez Janša, mora zelo dobro oceniti, kaj je osrednje politično poslanstvo vlade in države, vizija, naloga in načrt - verjetno soočanje s posledicami epidemije in spremembami, ki jih bodo te okoliščine prinesle," je dejal. To pa po njegovih navedbah zato, da bi se Slovenija - zdaj z orodjem države - uspešno ne le prebila skozi te težke čase, ampak iz njih izšla še trdnejša, razvitejša in bogatejša.

Pahor: Pomen sodelovanja mora razumeti tudi opozicija

A ta osredotočenost na strateški cilj izhoda iz aktualnih razmer po njegovih besedah ni le skrb vlade, pač pa tudi odgovornost opozicije, da razume zgodovinski trenutek, razume, da so okoliščine, v katerih mora do neke mere - ne da bi se odpovedala demokratičnim pravilom - razumeti pomen sodelovanja.

"Demosova vlada je bila odločilna za to, da smo dobili lastno državo, a brez politične enotnosti, ki jo je ustvarjala v sodelovanju z opozicijo, ne bi šlo," je še prepričan Pahor.

30-letnica izvolitve osamosvojitvene vlade | Foto: STA , Foto: STA ,

Peterle pa je poudaril, da takrat ni šlo samo za osamosvojitev. Treba je bilo vzpostaviti nov politični in gospodarski red v duhu spoštovanja človekovega dostojanstva in pravic, demokracije, pravne države in socialno tržnega gospodarstva. "Nasledili smo izredno težko gospodarsko stanje z osemodstotnim padanjem rasti, s številnimi podjetji z izgubo, bojkotom našega blaga v Srbiji, visoko inflacijo, umetno zaposlenostjo itd. K temu je pokal po šivih zdravstveni sistem," je spomnil.

V času osamosvojitve so po Peterletovih navedbah mislili tudi na našo evropsko prihodnost v duhu načel in vrednot očetov Evrope.

Peterle: Naš glavni problem je virus razdeljenosti

"Izvolitve prve vlade se spominjamo v času globalne in evropske krize ter nove slovenske politične polarizacije. Naš glavni problem ni novi virus, ampak virus razdeljenosti, ki ne dovoljuje spoštljivega pogleda na drugega in mu resnica ni temeljni kriterij," ugotavlja. Novi vladi in vsej slovenski politiki želi, da različnost ne bi bolela, ampak bogatila.

30-letnica izvolitve osamosvojitvene vlade | Foto: STA , Foto: STA ,

"Ne spuščajmo v politično areno virusov, ki ne bogatijo naše medsebojnosti, sožitja in sodelovanja. Potegnimo nauk iz slovenske, evropske in globalne krize ter z visoko politično kulturo združimo ustvarjalne sile za tisto, kar nas lahko kot nacijo okrepi in nam zagotovi varno in demokratično prihodnost," je pozval Peterle in poudaril, da jim je osamosvojitveni duh slovenske pomladi lahko pri tem v navdih.

Današnje slovesnosti sta se med drugim udeležila tudi predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik vlade Janša.

Preberite še:

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: Bruha se mi od naših in vaših
Ne spreglejte