Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
17. 9. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Natisni članek

Slovenci v tujini Nizozemska opera

Nedelja, 17. 9. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Kaj je Vido ob selitvi na Nizozemsko najbolj fasciniralo?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Z veseljem bi se vrnila v Slovenijo, če bi za to bili pravi pogoji. S tem mislim predvsem na priložnosti za delo, pravi operna pevka Vida Matičič, ki živi na Nizozemskem.

"Priporočam odhod v tujino, saj človeku prinese nov pogled in širi obzorja." Foto: Mike Bloem | Foto: "Priporočam odhod v tujino, saj človeku prinese nov pogled in širi obzorja." Foto: Mike Bloem Vida se je na Nizozemsko preselila leta 2008, ko je odšla na študij solo petja na Amsterdamski glasbeni Konservatorij, kjer je najprej končala dodiplomski, nato pa še podiplomski študij in tako postala magistra glasbe.

"Imela sem ogromno podpore in spodbude, z menoj je odšel na Nizozemsko tudi moj zdajšnji mož. Sprva sva mislila, da greva za eno leto, pa sva kar ostala tam. Na začetku je bilo veliko domotožja, zdaj pa nam je prav lepo," pojasnjuje Vida, ki je v času študija živela v Amsterdamu, zdaj pa v bližnjem mestu Almere v provinci Flevoland.

"Noben dan ni enak drugemu"

Kot freelancerka dela na različnih projektih, med drugim tudi v Državni operi hiši v Amsterdamu, poleg tega pa vedno išče nove priložnosti za delo. "Noben dan tako ni enak drugemu, saj so vaje in predstave odvisne od vsakega projekta posebej," poudarja.

Vida, ki sicer prihaja iz Notranjske, si prosti čas zapolni predvsem z obiski koncertov, branjem in vrtnarjenjem, je pa tudi ljubiteljica televizijskih serij.

Kakšno je življenje na Nizozemskem?

Med pripravo na predstavo Pikova dama v državni operni hiši v Amsterdamu | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Med pripravo na predstavo Pikova dama v državni operni hiši v Amsterdamu Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Standard je na Nizozemskem višji, cene hrane pa podobne slovenskim. Javni prevoz je odličen in zelo urejen, vendar precej drag. Ker je veliko ljudi, gostota prebivalstva je na Nizozemskem 4-krat večja kot v Sloveniji, so hiše in stanovanja na splošno manjša kot pri nas," opisuje življenje na Nizozemskem in dodaja:

"Pogrešamo domačo slovensko hrano in pa neokrnjeno naravo. Narava v Sloveniji je neprecenljiva, pa tudi kakovost življenja je, po mojem, v Sloveniji boljša. Seveda so prednosti in slabosti tu in tam."

"Povsod je sama ravnina"

Kaj je Vido ob selitvi na Nizozemsko najbolj fasciniralo oziroma začudilo?

"Predvsem dejstvo, da živimo pod gladino morja. Povsod je sama ravnina in ker me fascinira pogled v nebo in rada opazujem oblake, je tam za to idealen kraj," pojasnjuje.

Vida med diplomskim koncertom na amsterdamskem Konservatoriju za glasbo | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Vida med diplomskim koncertom na amsterdamskem Konservatoriju za glasbo Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Zelo radi potujejo, tudi v Slovenijo

Nizozemci po njenih besedah delujejo precej bolj samozavestni, trmasti in samosvoji, morda celo hladni. Kot pravi, so Slovencem podobni v tem, da uživajo v naravi in v preživljanju prostega časa v družinskem krogu in s prijatelji. Zelo radi potujejo, tudi v Slovenijo.

V spodnjem videu si oglejte enega od Vidinih nastopov.

Video: YouTube

Odhod v tujino človeku prinese nov pogled in širi obzorja

Glede visokošolskega sistema je poudarila, da je vsekakor dober, čeprav ji ni bilo všeč, da je bilo za študij potrebno plačevati šolnino, "je pa Slovenija najbrž ena redkih držav, kjer to zaenkrat še ni potrebno".

"Sama sem imela srečo, da je moj študij podprlo tudi slovensko ministrstvo za kulturo. Mladim študij tukaj toplo priporočam - na splošno priporočam odhod v tujino, ki človeku prinese nov pogled in širi obzorja," je izpostavila.

Z možem Urošem na polju tulipanov | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Z možem Urošem na polju tulipanov Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Na Nizozemskem moraš predvsem sam poskrbeti zase"

Utrinek iz Živih jaslic v Postojnski jami iz zime 2012/2013 | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Utrinek iz Živih jaslic v Postojnski jami iz zime 2012/2013 Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Kaj pa zdravstvo? "Tukaj je kar precej drugačno - predvsem zdravstveno zavarovanje je drago ter znesek lastnega rizika, ki ga plačaš še predno se storitve krijejo iz zavarovanja. Ne morem reči, da je sistem slabši, je pa v Sloveniji vsekakor lažje priti do specialista kot pa tu.

Osebno sem v Sloveniji vedno čutila, da so dobro skrbeli za zdravje pa tudi za preventivo. Tu pa moraš predvsem sam poskrbeti zase in marsikdaj zahtevati pregled pri specialistu, saj ga drugače ne dobiš," meni Vida.

Imajo več reda kot v Sloveniji

Nizozemska je po njenih besedah zelo zbirokratizirana država, v kateri pa vsekakor vlada večji red kot pa v Sloveniji: "Zelo so pedantni, a se velikokrat tudi zgodi, da je rešitev situacije odvisna od osebe, na katero naletiš."

"Tukaj se vsak dan sprehajam na poti proti železniški postaji. Fascinirajo me oblaki," pravi Vida. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Tukaj se vsak dan sprehajam na poti proti železniški postaji. Fascinirajo me oblaki," pravi Vida. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na vprašanje, ali bi se preselila nazaj v Slovenijo, pa Vida odgovarja: "Z veseljem bi se vrnila, če bi za to bili pravi pogoji - s tem mislim predvsem na priložnosti za delo. V Sloveniji živijo nam najljubši ljudje in radi bi nekega dne prišli nazaj domov."

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Slovenci v tujini.Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urednik@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte