Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
20. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

prihodnost enakopravnost spolov družina

Petek, 20. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kako bo družina videti v prihodnosti?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Foto: Reuters

Razumevanje tradicionalne oblike družine se je po letu 1970 hitro spremenilo na račun sprememb vrednot družbe, naraščajočega samozadovoljstva in individualizma. Na njen razvoj v prihodnosti naj bi vplivali daljša življenjska doba, mednarodne migracije, tehnologija in v veliki meri večja enakost med spoloma.

V preteklosti se je pokazalo, da je napovedovanje, v katero smer bo šlo oblikovanje družin, zelo nehvaležno. Eden prvih, ki se je spustil v napoved oblike družin prihodnosti, je bil profesor sociologije na univerzi Stanford in predsednik ameriške sociološke zveze William J. Goode. V zgodnjih 60., to je med leti z najvišjim številom porok, je kot o neizogibni posledici industrializacije govoril o prehodu na stil družin, kot jih poznajo zahodne države. Tem predvidevanjem je kmalu sledila knjiga, ki je govorila o naraščajočem številu razvez in poročenih ženskah, ki se odločajo vstopiti na trg dela.   

Po letu 1970 se je število tradicionalnih tipov družin manjšalo

V začetku 70. so se sklenitve porok in rojevanje otrok začeli umikati skupnemu bivanju in rojevanju otrok zunaj zakonske zveze. Leta 2014 je bilo v Sloveniji skoraj 50 odstotnih točk več otrok rojenih zunaj zakonske zveze kot leta 1970. Trend naraščanja števila zunajzakonskih otrok je očiten v vseh državah Evrope. Strokovnjaka za demografijo Dirk Van de Kaa in Ron Lesthaeghe sta te spremembe videla kot posledico spremembe vrednot družbe, naraščajočega samozadovoljstva in individualizma.

Na različne oblike družin med državami danes vplivajo lokalni zakoni

Strokovnjaka za demografijo Dirk Van de Kaa in Ron Lesthaeghe sta napovedala drugo demografsko preobrazbo evropskih držav, kjer bodo seks, starševstvo in poroka med sabo ločeni. Družinsko življenje se bo usmerjalo v majhno število otrok, rojevanje v zunajzakonskem stanu, samostojno starševstvo in skupno bivanje družin s samostojnimi starši. Tak trend družin je opazen v večini držav, torej tudi v državah z visokim številom vernikov. Največjo razliko v obliki družin med državami danes naredi način državnih vlad, na katerega sprejemajo in regulirajo zunajzakonske oblike sobivanja in istospolne poroke.

 

Veronika Podgoršek | Foto:

Dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Današnja oblika družin je posledica dogodkov iz preteklosti, oblike družin pa so se sčasoma spreminjale zaradi različnih vlog staršev. Ljudje so vedno iskali različne partnerje za različne vloge, a so včasih "dodatna" razmerja veliko bolj skrivali. V svoji osnovi smo ljudje taki, da bomo vedno iskali ljubezen, ne glede na svetovno politiko in dogodke okoli nas.

Miselnost žensk, ki danes odlašajo z rojstvom otroka na račun kariere, bo zamenjalo spoznanje, da se kariera ne konča pri 35 letih. Na vzponu kariere je to tudi težko prekiniti.

Enakopravnost med spoloma zelo ugodno vpliva na razvoj družin v prihodnosti. Starši si bodo med sabo več pomagali, si delili breme in s tem bolje razumeli en drugega. Družine bodo v prihodnosti tako precej bolj stabilne.

 

Kaj bo vplivalo na spremembe oblik družin v prihodnosti

Na nove oblike družin naj bi v prihodnosti vplivala daljša življenjska doba, ki je pomemben dejavnik, ko načrtujemo svoje življenje. Za več narodnostno mešanih družin bodo poskrbele povečane mednarodne migracije, saj delež žensk med migranti prvič presega 50 odstotkov. Močan vpliv na obliko družin bo imela tudi tehnologija. S povečano mobilnostjo se povečuje mednarodna razseljenost družinskih članov, ki jih povezujejo sodobne mobilne tehnologije. Tudi možnost prilagajanja delovnega časa bo omogočila boljše prepletanje, predvsem pa boljšo organizacijo časa, namenjenega za družino in službo.

Za prihodnost bo pomembno deljenje bremena med spoloma

Še en pomemben dejavnik pri oblikovanju družin prihodnosti je vedno večja enakost med spoloma. Ta bo, ker bodo ženske odsotne zaradi dela, povečevala prispevek moških pri hišnih opravilih in negi za otroka. Globalna uveljavljenost enakosti med spoloma naj bi poskrbela za nov model družin s stabilnejšimi zvezami in višjo stopnjo rodnosti. Za zdaj podatki nakazujejo, da sta ideologija enakosti med spoloma in manjše tveganje razpada zakonske zveze privilegija visoko izobraženih ljudi. Pozitiven vpliv enakost med spoloma na razvoj družin v prihodnosti bo v veliki meri odvisen od tega, kako hitro bodo predvsem moški iz nižjih socialnih slojev sprejeli enakopravnost žensk v svojem domu.

Vir: World Economic Forum 

Ne spreglejte