Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 3. 2014,
9.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Helios Uroš Slavinec

Sobota, 29. 3. 2014, 9.47

7 let, 2 meseca

Zaradi množičnega odpuščanja ATVP nad postopek prevzema Heliosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je po neuradnih informacijah zaradi suma kršenja zakona o prevzemih uvedla postopek nadzora nad prevzemom Heliosa.

Kot enega od argumentov naj bi po pisanju časnika Dnevnik ATVP lahko navajal množično odpuščanje še pred uradnim vstopom avstrijskega Ringa v slovensko podjetje, ta tega ne bo smel početi.

Kot piše Dnevnik, naj bi ATVP od Ringa, ki bi moral v teh dneh nakazati obljubljenih 106 milijonov evrov in s tem uradno prevzeti 73-odstotni paket delnic Heliosa, že zahteval razkritje več pomembnih dokumentov.

Regulatorja naj bi zanimala zlasti vsebina pogodbe o poslovni zvezi (BCA), ki sta jo oktobra lani podpisala uprava Heliosa in bodoči lastnik, v njej pa so natančno predstavljene omejitve pri vodenju Heliosa med prevzemnim procesom.

Množična odpuščanja izpeljali pred prihodom Avstrijcev Povod za ukrepanje ATVP naj bi bilo domnevno sporno delovanje uprave Heliosa pod vodstvom Uroša Slavinca v zadnjih mesecih, ko je domžalski proizvajalec barv in lakov postal prevzemna tarča. Gre predvsem za množična odpuščanja, ki jih je v Heliosu namesto Avstrijcev izpeljal kar Slavinec, pri čemer BCA prepoveduje zniževanje števila delavcev po objavi namere za prevzem.

Ta teden je odmevala še informacija, da se je Slavinec brez vednosti nadzornikov Heliosa z bankami dogovoril o refinanciranju posojil, v zameno pa zastavil premoženje Heliosa, poroča Dnevnik. Statut mu medtem prepoveduje sklepanje poslov v vrednosti več kot pet milijonov evrov in obremenjevanje sredstev brez soglasja nadzornega sveta.

V Heliosu so v petek potrdili, da so v postopku dogovarjanj o najemu sindiciranega posojila in da gre za 132 milijonov evrov.

Je Slavinec ravnal po navodilih bodočega lastnika? Slavinčeva ravnanja so bila po navedbah Dnevnika očitno izpeljana na zahtevo avstrijskega prevzemnika, ki je s tem pridobil korist, čeprav za delnice za zdaj ni plačal niti evra.

Ker naj bi uprava Heliosa z vodstvom Ringa tekoče usklajevala poslovne odločitve, naj bi v ATVP preverjali, ali v Ringu nemara niso prepozno objavili prevzemne namere, saj še pred uradnim prevzemom in prepisom nadzornega lastniškega deleža v Heliosu v resnici že obvladujejo vse upravljavske vzvode v Heliosu.

V ATVP naj bi prej ali slej preverili tudi ozadje financiranja skupno 144 milijonov evrov vredne transakcije in ali je kakor koli povezano z refinanciranjem obveznosti Heliosa oziroma najemom sindiciranega posojila.

Prodajalci delnic so morali Ringu že večkrat podaljšati rok za plačilo kupnine, Heliosov dogovor z bankami pa prihaja ravno v trenutku, ko bi morali njegovi financerji zagotoviti sredstva za nakup delnic družbe.

Ne spreglejte