Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
17.38

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vzajemna

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 17.38

7 let, 5 mesecev

Vzajemna z novim nadzornim svetom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Člani skupščine prostovoljne zdravstvene zavarovalnice Vzajemna so na konstitutivni seji izvolili nove člane nadzornega sveta.

Novi nadzorniki zavarovalnice so postali Aleksandra Podgornik, Brigita Ačimović, Boris Pipan, Ciril Smrkolj in Nežka Ivanetič, prestavljajo pa vse starostne skupine zavarovancev. Prvi štirje kandidati so bili predlagani s podporo zastopnikov članov iz Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije in Društva Mali delničarji, medtem ko je Ivanetičevo predlagal Marko Martinuzzi. Miklavčič brez podpore Ker je skupščina izrekla podporo Ivanetičevi, o podpori Rajku Stankoviću (Mali delničarji), ki je bil prav tako predlagan iz t. i. koalicijske skupine v zbornici, sploh niso glasovali. Kot kandidat za nadzornika je bil predlagan tudi dosedanji predsednik nadzornega sveta Mirko Miklavčič, vendar mu člani skupščine podpore niso izrekli.

Novi član nadzornega sveta Smrkolj je napovedal, da se bodo nadzornik morali sedaj nujno seznaniti z delom in politiko trenutne uprave Vzajemne, na podlagi tega pa bodo potem odločali o morebitnih spremembah.

Bodo Kolarjevo razrešili? Smrkolj je bil eden izmed tistih, ki so nasprotovali načinu zamenjave uprave v začetku julija letos. Takrat je namreč Miklavčičev nadzorni svet razrešil predsednika uprave Dušana Kidriča in člana uprave Igorja Jarca ter na Kidričevo mesto imenoval dosedanjo članico uprave Milojko Kolar. Poleg tega so za nova člana uprave imenovali Katjo Jelerčič in Ivana Gracarja. O morebitnih kadrovskih spremembah Smrkolj ni želel govoriti, vendar pa pravi, da spremembe niso izključene. Kot razlog za nasprotovanje so navajali tako nesmotrnost menjave uprave tik pred skupščino, ki bo imenovala nov nadzorni svet, ta pa novo upravo, kot tudi možnost visokih odškodnin, ki jih bo morala Vzajemna izplačati Kidričevi upravi in trenutni upravi ob nekrivdni razrešitvi.

Zakon o zavarovalništvu namreč določa, da v roku nadaljnjih treh mesecev novo oblikovana skupščina zastopnikov imenuje nove člane nadzornega sveta, ti pa nove člane uprave. Tako bo imel novoimenovani nadzorni svet pristojnost in dolžnost, da imenuje nove člane uprave, pri čemer pri izbiri nima nobenih omejitev in zato ni dolžan potrditi članov uprave, ki jih je imenoval sedanji nadzorni svet. Kolarjeva danes ni hotela ugibati, ali jo bo novoimenovani nadzorni svet razrešil s te funkcije. Je pa dejala, da ima svet pravico to storiti.

Nova uprava Vzajemne bo tako upravičena do odpravnine v višini šestih plač, če jo bo novi nadzorni svet zamenjal z drugo upravo. Če bo odpravnino zahteval še Kidrič, pa bi Vzajemna v naslednjih mesecih lahko plačala skupaj 160.000 evrov odpravnin. Predsednik nadzornega sveta bo izvoljen na prvi seji sveta, o imenih za predsednika pa, tako Smrkolj, še niso govorili.

Miklavčič je zadovoljen, da ni bil izglasovan Zdaj že razrešeni prvi nadzornik Miklavčič je zadovoljen, da ni bil izglasovan za člana nadzornega sveta. Če deluješ v nekem organu, kjer delo poteka po glasovalnem stroju, in pri tem biti v manjšini, lahko samo trpiš, je prepričan. Tako novim nadzornikom čestita za izvolitev, ob tem pa upa, da se zavedajo svoje odgovornosti in da bodo peljali Vzajemno naprej po poti, kamor s svojim poslanstvom sodi.

Sicer pa se je konstituirana skupščina seznanila tudi z letnim poročilom Vzajemne za leto 2010, s poročilom neodvisnega revizorja in poročilom nadzornega sveta. Podprli so sklep, da se bilančni dobiček za leto 2010 iz zdravstvenih zavarovanj razporedi v varnostne rezerve iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, iz ostalih zavarovanj pa v varnostne rezerve iz drugih premoženjskih zavarovanj.

Ne spreglejte