Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 9. 2021,
18.06

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

8

Natisni članek

premog TEŠ Šoštanj Jernej Vrtovec

Ponedeljek, 13. 9. 2021, 18.06

2 leti, 7 mesecev

Vrtovec razkril datum konca uporabe premoga v Šoštanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

8

Jernej Vrtovec | Foto STA

Foto: STA

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je bil danes večji del dneva v Šaleški dolini, kjer je z vodstvom Termoelektrarne Šoštanj, Premogovnika Velenje in HSE govoril o prihodnosti tamkajšnjega energetskega gospodarstva, ki je v težkih razmerah. Napovedal je konec uporabe premoga za proizvodnjo elektrike do leta 2033.

Jernej Vrtovec je spomnil, da je Teš lani ustvarila za okoli 250 milijonov evrov izgube, cena kuponov CO2 pa se je približala 65 evrom. To dejstvo po njegovem narekuje izjemen tempo vladnih odločitev.

"Pri strategiji izstopa iz premoga ministrstvo predlaga letnico 2033. To je optimalna letnica, ko lahko zagotovimo tudi dovolj finančnih sredstev za prestrukturiranje regije. Od Evropske komisije lahko v prvi fazi prejmemo okoli 240 milijonov evrov denarja, ki ga lahko vežemo na različne razpise," je dejal minister.

Napovedujejo pet tisoč novih delovnih mest

Ob tem je poudaril, da vlada ljudi ne bo pustila samih, temveč bo regiji pomagala, da se skupaj z izobraževalnim sistemom prestrukturira in da skupaj zagotovijo novih pet tisoč delovnih mest. Strategija je po njegovih zagotovilih pripravljena in jo nameravajo predložiti vladi, nato pa bi jo do 1. oktobra tudi potrdili.

Po njegovem je pri odločanju predvsem treba upoštevati rast cen kuponov in da je HSE tri četrtine teh nabavil po vrednosti okoli 20 evrov, prihodnje leto pa bodo ti bistveno dražji. Tudi drugi obeti so takšni, da lahko po njegovem v naslednjem letu pričakujejo okoli 100 milijonov evrov negativnega kapitala.

"Če želimo stabilizirati skupino HSE, potem se moramo dogovoriti o letnici izstopa iz premoga. Finančne razmere, povezane s Teš, so takšne, da smo, če država ne naredi ničesar, lahko naslednje leto pred tem, da gre Teš v stečaj. Priča bomo temu, da bo opuščanje premoga nenadzorovano, česar pa si nihče ne želi," je opozoril Vrtovec.

Po njegovem je zato v iskanju dokončnih rešitev treba imeti odprt dialog z Evropsko komisijo, saj se zdita pomoč in prestrukturiranje znotraj skupine HSE skoraj neizvedljiva oziroma bi bila to nedovoljena pomoč. Tudi morebitno državno dokapitalizacijo bi bilo po njegovem treba uskladiti z Brusljem, saj bi šlo za finančno pomoč nečemu, kar Evropska komisija terja, da opustimo.

Vrtovec že v ponedeljek s pristojno evropsko komisarko

Vrtovec je napovedal, da se bo o vsem skupaj že v ponedeljek pogovarjal tudi s pristojno evropsko komisarko, ki v Slovenijo prihaja v sklopu neformalnega srečanja ministrov. Četudi bi Slovenija lahko dobila pomoč Evropske komisije, je jasno, da je to mogoče le do leta 2025, je spomnil.

Infrastrukturni minister je sicer poudaril še, da je v Šaleški dolini zelo veliko znanja na področju pridobivanja električne energije, vendar smernice v svetu kažejo, da bo plin najverjetneje prehodni energent za naslednjih 30 ali 40 let. Ob opuščanju premoga bo treba zagotoviti kak zunanji vir, to pa bi lahko bil tudi plin.

"Infrastruktura v Teš je že vzpostavljena, znanja je dovolj, zato ne vidim večjih težav, da se tega lotimo," je še dejal in dodal, da časa za odločanje ni več veliko. Odločitve je treba sprejeti do konca leta ter do takrat tudi pripraviti in sprejeti zakon o postopnem zapiranju rudnika.

Vrtovec si želi, da bi vse postopke izpeljali v soglasju s HSE, Teš in Premogovnikom Velenje, pa tudi občinama Velenje in Šoštanj. Ti imata trenutno še vedno različne poglede, a minister zagotavlja, da ljudje ne bodo ostali brez služb. Na vprašanje, ali je morda vendarle čas, da država prizna zablodo z vlaganjem v Teš 6, je odvrnil, da se ne želi ukvarjati s svojimi predhodniki, temveč je tukaj zato, da se ukvarja s sedanjimi razmerami.

Ne spreglejte