Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2011,
14.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Velika Britanija življenje

Sobota, 11. 6. 2011, 14.29

7 let, 2 meseca

Velika Britanija: Prednosti bivanja sredi zelenja vredne 336 evrov na osebo letno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanska vlada je prvič v zgodovini oblikovala študijo, v kateri je z namenom varovanja narave izpostavila prednosti življenja v parkih, ob jezerih in v divjini ter jih tudi denarno ovrednotila.

Glede na raziskavo naj bi tako zdravstvene prednosti bivanja sredi nekega zelenega prostora znašale 300 funtov (335,8 evrov) na osebo na leto.

Prednosti kakovostne vode so ocenjene na 1,7 milijarde evrov

Prednosti kakovostne vode, ki jo zagotavlja celinsko močvirje, so ocenjene na 1,5 milijarde funtov (1,7 milijarde evrov), prednosti zemljišč s čebelami in drugimi žuželkami, ki skrbijo za opraševanje, pa s svojim doprinosom za kmetijstvo na 430 milijonov funtov (481,3 milijona evrov) letno.

Iz študije je razvidno, da se je do sedaj pri vrednotenju prednosti prostora upoštevalo izključno tržno vrednost virov, ki jih je mogoče izkoriščati in prodati, denimo gozda zaradi lesa in njiv zaradi pridelka, medtem ko je bilo okolje kot tako razumljeno zgolj kot strošek.

Poškodovana naj bi bila tretjina procesov narave

To je po ugotovitvah britanske raziskave imelo za posledico tudi uničevanje habitatov in naravnih virov. Poškodovana naj bi bila denimo tretjina procesov narave, kot je opraševanje rastlin.

Avtorji študije sicer niso le izpostavili vrednosti prednosti življenja v naravi, kot je razgled na urbane parke in zelenice, temveč so izrazili tudi upanje, da bodo na ta način vplivali na odgovorne za prostorsko načrtovanje in da bodo ti pri svojem delu predvideli več zelenih površin.

"Finančno vrednotenje narave je spolzek teren"

Britanska okoljska ministrica Caroline Spelman je ob tem pojasnila, da bo raziskava predstavljala pomemben korak pri prihodnjem razumevanju resnične vrednosti narave in ohranjanju prednosti, ki jih ponuja. Medtem je predsednik britanskega Društva za načrtovanje Stephen Tapper opozoril, da je finančno vrednotenje narave spolzek teren in da je vprašljivo.

Ne spreglejte